Top 20 съвета, които ще повишат популярността на Вашия блог.

No Comment 158 Views

Както обещах вчера, дойде ред и на статията, в която ще си поговорим малко за същността на блоговете и как на практика правилно да популяризираме уеб местенцето си.

Да започнем от далеч.

Нека първо изясним и разграничим първостепенните от второстепенните цели на блоговете. Основната и фундаментална такава, още от създаването и разработката на тази система, е съдържанието и неговото споделяне с хора от „блогосферата“. Като говорим за съдържание, сами ще се убедите в неговата важност след малко. От друга гледна точка като втора първостепенна цел можем да отбележим социалната значимост на блога. Той, с всичките си свои постове, предизвиква и манипулира общественото мнение, водейки го малко или много в дадена посока на мислене. Ето защо от голяма важност е качественото, полезно, исинно и пристрастно (да!) мнение на блогърите.

Представете си блога като медия, а Вас – като журналист, който отговаря за съдържанието й. Именно такава роля изпълнява съвременния блог в модерното общество. И тенденцията е тя да се засилва. С това и Вашата отговорност. Ето защо, трябва да бъдем внимателни и да се отнасяме със стабилна доза професионализъм към това начинание, тъй като освен „блог за нас си“, ние водим и медия, която формира обществено мироглед.

След като разнищихме основната цел, време е да определим второстепенните, а именно – връзки и разрастване,  реклама, комуникация м/у блогъри, възможност за бизнес, възможност за творческа изява, дизайн и т.н. Въобще, можем да заключим, че блоговете са универсален инструмент за всеки – от ученик, през бизнесмен, до пенсионер. Възможностите са огромни, а и не спират да се разрастват. Няма да се впускаме в подробности за второстепенните роли на блоговете, тъй като те са изцяло персонално определяни, според различните предпочитания на блогърите. Затова продължаваме нататък.

Топ 10 съвета от блогъри:

1. Отдайте се! Блогването е като фитнеса – трябва време и усилия, за да има явни резултати. Работете ежедневно, в краен случай през ден. Блогът не е хоби, за тези, които искат редовни и верни посетители. Важно е да се отбележи, че работата по блога не се изразява само и единствено в писане на статии. Има още куп дейности, които могат да спомогнат за стойността на блога Ви и Вие сте длъжни да им обърнете внимание, а не да се оплаквате от липса на „гледаемост“.

2. Не се отказвайте, ако няма резултати! Много хора спират да работят след 3-4 месеца. Блогът изисква грижи и от вас зависи да му ги давате постоянно. Все пак нищо хубаво на този свят не идва безплатно. В случая Вие плащате с усилия, блогът Ви връща с посетители.

3.Вярвайте! Както всичко друго в този живот, така и успехът ще дойде само, ако вярвате в него. И за да бъда по-точен, ще кажа – вярвайте в блога си! Повечето блогъри не са тръгнали с идеята да развият световно известен журнал, който да се следи от стотици хиляди посетители дневно. Вярвайте, че блогът е ценен за хората, които Ви трябват, не за всички.

4.Не сравнявайте блога си с чуждите! Това ще Ви обърка значително. Факт е, че винаги ще има по-големи и по-добри блогове от Вашия. Просто се концентрирайте в собствената си купичка. Не се стремете към перфектност и не позволявайте на перфекционизма да попречи на развитието на блога Ви. Винаги ще има какво да се изпипва. Затова правете нещата в движение, опитвайки се да бъдете добри професионалисти, а не перфектни блогъри.

5.Бъдете контактни! Как искате да придобиете популярност, ако не комуникирате с колегите си? Няма какво толкова да се разисква по тази точка. Съветът ми е – започнете да поствате кратки, сдържани, точни и полезни коментари на чужди публикации. Така печелите не само постоянни, но и посетители със сходни интереси.

6.Записвайте си какво Ви впечатлява в другите блогове! Водете си кратки бележки за нещата, които ви харесват в блоговете на вашите колеги. Така, когато подобрявате своя собствен, ще имате представа в каква насока да тръгнете. Но НЕ копирайте. Просто не е готино.

7.Рекламирайте! Рекламата в чужди сайтове е страхотен начин за разрастване на блога. Същото важи и за рекламата на вашия сайт – уверете се, че сте подготвили подканяща секция за банери, където колегите, които биха желали да се рекламират чрез вашия сайт, да го направят с желание.

8.Създайте стойност! Както в бизнеса, така и при блоговете е много важно „да съществува стойност, поради която посетителите да се връщат отново тук„. Всеки може да привлече хора, но не всеки може да ги накара да останат. Как се създава стойност? Засега ще Ви оставя да си отговорите сами, а занапред ще посветя статия на тази тема.

9.Не блогвайте за пари! Въобще избягвайте мисълта за парите, каквото и да правите. Те се отразяват на дейността Ви по много начини, повечето от които рефлектират директно върху съдържанието и си проличава, че жадувате за пари. А тази мисъл отблъсква, поради простата причина, че хората са егоисти повече отколкото е нужно и едва ли някой желае вашето парично обезпечение, при положение, че той не прави пари от същата дейност. Пак повтарям, това отблъсква.

10.Визията е всичко! Блогът ви трябва да бъде естетически примерен и вдъхновяващ. Доказано е, че дизайна е от съществено значение за всеки сайт, тъй като цветове, форми и линии оказват психологическо влияние върху визуалните възприятия на четящите и ги „притеглят“ за по-дълго време. Ето защо за Вас е важно да отделите време на визията на блога си.

Тук не само дизайна е съществен, разбира се. Текстът, подравняването, логото, разтоянията между редовете, наличието на hover менюта и т.н. Всеки детайл спомага за цялостното изграждане на имиджа. Моят съвет е да проучите по-детайлно цветовите си схеми, разположението на менютата, логото и хедъра си. Също така заглавните картинки да постовете си, текста и т.н. Въобще, тук не трябва да претупвате нещата!!!

След като изброих 10-те топ съвета на блогърите, ще допълня списъка с още 10 съвата, базирани на личния ми опит и наблюдения. Да започваме:

11 .Не блогвайте за количество! Като допълнение към 9-та точка, искам да отбележа една често срещана грешка в блогсферата, а именно блогването за бройка. Вместо да се стремите да трупате статия след статия, мислейки си, че това е вълшебната рецепта за успех, седнете и отделете повече време, което да бъде обезпечено с качество. Никой няма нужда от посредствени статии. Сега се търси практичното, онова, което върши работа и пести време. Затова, вместо да си губите вашето, съберете в статиите си повече неща и разискайте дадената тема докрай, така че тя да е максимално полезна за потребителя и да не се налага той да търси допълнителна информация за нея.

12.Мениджмънт, мениджмънт, мениджмънт! Винаги имайте една-две статии в резерв. Така, когато нямате идеи или сте в творчески застой, потребителите Ви няма да страдат от това. Така хем печелите време, хем подхождате стратегически правилно.

13.Правете промени! Това е Вашият шанс да бъдете интересни за читателите си. Промените са страхотно нещо, ако са в точната насока. Не бъдете посредствени, ами постоянно предлагайте нещо ново и интересно. Това се харесва на хората и определено привлича читатели.

14.Давайте награди! Не е задължително да са предметни. Дайте воля на въображението си. Например подарявайте картинки, песнички и т.н. На пръв поглед те са безполезни, но не тяхната физическа стойност е важна в случая. Важно е усещането, което подарявате на потребителя – приятелство, загриженост и т.н. Това е изключително силен инструмент и използван правилно (маркетинг!) той би Ви привлякал солидна доза потребители.

15.Обърнете внимание на хедъра! Първото нещо, което хората виждат във Вашия блог! Затова не гледайте на хедъра като картинка за красота. Бъдетепрофесионалисти и се погрижете всичко да бъде стриктно и красиво.

16. „За мен“. Обърнете внимание на тази част от блога. Аз лично не обичам да чета чужди и да раздавам къде ли не личната си биография. Но научно е доказано, че когато хората видят снимка на истински човек зад съдържанието, което четат, тогава те се задържат много повече в блога и му имат по-голямо доверие. Логично е и е факт. Погрижете се и за това.

17. Игри! Създавайте игри. Добър пример в това отношение ще бъде една игра, която в скоро време обмислям да пусна, наречена „100 неща“. Но за това подробности след време. Идеята тук е да покажете отново онзи прифкус на „точно този блог“, наричано в сферата на рекламата със специфичното наименование „брендинг“. Иди по друг начин казано – с това да те запомнят. 🙂

18.Социалните мрежи! Регистрирайте си facebook група, twitter или пък използвайте друга социална платформа. Целта е да се разраствате максимално и точно, а за тази цел няма по-добри алтернативи от подобни сайте. Факт е, че тези платформи набират унищожителна сила и все повече оказват влияние върху интернет пространството и лайфстайла ни въобще. Няма да бъде чудно, ако след няколко години животът ни изцяло се пренесе в интернет пространството. Затова, социализирайте се още от сега и печелете „фенове“.

19. Бъдете човек преди всичко! Не се надувайте. Не сте първият нито последният, който води блог. Това не Ви прави нито по-велики, нито по-важни. Не забравяйте откъде сте тръгнали. Помагайте, раздавайте се, общувайте, обичайте. Важно е да бъдете в мир със себе си, за да печелите околните.

БОНУС СЪВЕТ: Помагайте на хората с мнение, качествено и различно от останалите , а не на онези със статус и популярност.

20.Отново – ОТНЕСЕТЕ СЕ ПРОФЕСИОНАЛНО! Говорихме по тази точка по-горе. Неслучайно го повтарям и завършвам статията с тази препоръка, тъй като е от огромно значение как ВИЕ гледате на собствения си блог. Ако блогвате с нежелание, всичко друго е безсмислено.

Е, това бяха съветите, които надявам се, биха помогнали на всеки, който ги погледне с нужното внимание. И запомнете едно: Ако искате нещо, вземете си го. Точка.

Успех. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)