OLED телевизорите

No Comment 44 Views

В същността си OLED (Organic Light Emitting Diode) телевизията, както става видно от името й е разновидност на LED телевизията. Това което е различното обаче се състои в ултратънкия екран, който не надхвърля дори и 1 мм. Това е така защото този модел телевизори нямат фонова светлина (т.нар. подсветка).

Реално тази статия може да започне по съвсем друг начин, защото OLED технологията всъщност е обещание за съвсем нов вид телевизори, чието разположение в пространството може напълно да промени нашите възприятия. Представете си телевизор на тавана; телевизор, който се навива на руло; телевизор върху дрехата на човек; телевизор вграден в стената и т.н.

При OLED телевизорите всеки пиксел светва индивидуално чрез процеса на електрофлоуресценция. Така OLEDs осигуряват по-ясни, по-отчетливи дисплеи на телевизионните устройства и използват по-малко енергия от обикновения светодиод.

Друго предимство пред LED телевизорите  е, че OLED панелите имат 1000 пъти по-бързо време за реакция, което е чудесно за динамични картини и образи от спортни състезания, филми и предавания където динамиката е в основата.

Най-голямото постижение обаче може наистина да се измери с физическата гъвкавост на OLED технологията. След като може да се навие на една ръка, всеки образ може да се прилага на места където изобщо не сме предполагали, че може да има телевизионен сигнал.

Към този момент OLED е сравнително по-скъп от другите модели телевизори на пазара. Самата динамика на пазара и на напредването на новите технологии обаче са предпоставка за постепенно намаление на цените, така че да станат достъпни за много повече потребители и в България.

OLED телевизорите са възможност за маниаците на тема телевизори, картина, образ, звук да задоволят своите очаквания и да преминат на съвсем друго ниво. Производителите обаче не бързат да наводнят пазара с нетрадиционни форми и приложения, защото може би трябва да се направят още някои подобрения в производствения процес, така че цените да паднат и да станат по-достъпни. Поне такова мнение идва точно от големите производители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)