Хомеопатията – лечение с хомеопатични продукти

No Comment 27 Views

Хомеопатията днес е един от най-бързо разпространилите се лечебни методи по целия свят. Тя представлява базисно лечение на редица заболявания с малко количество природни вещества, смесени в подходяща дозировка.

Още древните шамани, лечители, знахари са открили философското твърдение, че подобното лекува подобното. Официалното припознаване от лекарските среди идва през 19 век, когато д-р Самюел Ханеман започва научни разработки в областта. Той използва терминът се появява за първи път през 1807 г. като сбор от гръцките думи хомео – подобно, от същия вид и патея – страдание, болка.

Предците ни не са разполагали с технология каквато имаме днес, но неразривната връзка с природата им е помогнало да намерят лечение за всичките болести, които са засягали живота им. Така много култури, независимо една от друга са започнали да прилагат първите хомеопатични начини за лечение, които постепенно са се развили в цяла система. Сведенията за това са от древна Елада, чрез бащата на медицината Хипократ, древна Индия и аюрведическата им наука, древните Египет и Китай и т.н

Красиво определение, което е приложимо към принципите на хомеопатията дава швейцарският учен от 16 век Парацелс: Когато болестта влезе в тялото, всички здрави части се бият с нея, не само там където е болестта, а всички. Защото болестта може да означава и тяхната смърт. Природата знае това, и затовa тя атакува болестите със всякаква помощ, която може да събере.

От тези думи, може да се изведе логиката, по която хомеопатията се е развила, като самостоятелен процес на лечение. Тя има своите принципи, методи, стандарти, които се прилагат към пациенти избрали този начин на лечение.

Създателят на съвременната хомеопатия съвсем съзнателно е посегнал към разширяването и разпространението й, защото по негово време медицината сякаш е правила повече зло на пациентите, отколкото добро. Това, което той е извел като философия е много просто: след като в природата се срещат всички основни съставки на живота, в разработена умерена доза и системно ползване, те биха помогнали на пациента да се сдобие с нужния елемент за неговото оздравяване.

Не случайно хомеопатията днес заслужено стои в редиците на съвременната медицина, като подходящо средство за лечение на цял куп заболявания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)