Разликите между модерна и съвременна баня

No Comment 136 Views

В наши дни банята се превръща с все по-бързи темпове в модерно и елегантно помещение. Стилизираната, обновена баня може да бъде чудесно допълнение към всеки дом. Тя отразяват подхода и изразява мисленето на дизайнера за бъдещето. Модерната баня е с чисти линии, геометрични модели, извити криви и остри ъгли. Тя се появява все повече и повече в модерните домове, тъй като собствениците на жилища все по-често търсят интересни и атрактивни дизайни. Съвременният дизайн се различава от модерния дизайн по няколко съществени елемента, но много хора ги бъркат.

На първо място, модерният дизайн се заражда през 20-те и 30-те години на ХХ век. Той преживява истинския си връх в ерата след Втората световна война, тъй като модерният дизайн, излизайки от скандинавските страни започва да се затвърждава задълго в световните тенденции.

Съвременният дизайн заимства някои от влиянията и стиловете на модерния дизайн. Същевременно той не се позовава на конкретен исторически период или епоха на дизайна. Вместо това, съвременният дизайн включва акценти от всеки стил, който има в себе си актуални материали, дизайн, тенденции или декор.

По тази причина „съвременните” дизайни за баня често погрешно се възприемат като “модерни”, дори и да не съдържат нито един от специфичните дизайнерски референции от този известен следвоенен период. Тъй като съвременният дизайн на баня често се отличава с елегантен, прост и сравнително необичаен стил, той може да се разглежда като особено подходящ за по-малките бани. Макар, че това може да е вярно, съвременният дизайн е толкова широко употребим, че може да се приложи в дизайна на банята от почти всеки размер. Ако вашето пространство е по-малко, чистите линии и острите ъгли на съвременния дизайн могат да бъдат от голяма полза, но тези аспекти могат да допълнят и по-голямо пространство.

Комбинацията от ъглови двойни мивки и шкафове, например, може да запълни хармонично банята с по-голям размер, като същевременно поддържа елегантен, ефективен и обновен облик.

В по-малкото пространство обикновената, повдигната мивка може да бъде чудесно допълнение към съвременната баня. Този стил вече се предлага в широк спектър от материали – от стъкло до неръждаема стомана и дори мед, което може да работи изключително добре в един шикозен съвременен дизайн.

Този спестяващ пространство облик може да бъде заема значителна част от всяка баня, с цел да се увеличи ефективността и елегантността в нея. Материалите за съвременни дизайни се предлагат в изключително богата гама, но една обща характеристика е вярна за всички тях – съвременните бани обикновено се отличават задължително със селекция от материали, които са започнали да се произвеждат напоследък. Така че, ако има повече тела от стилистични направления от отминали епохи, те може да са изработени от традиционни материали като дърво, камък и порцелан.

В съвременните бани често се включват материали от текущата ера, включително синтетични материали като ламинати и пластмаси. Това не означава, че не могат да се отличават с естествени или по-традиционни материали. Все пак, поради съвременния си дизайн, елементите за вграждане и тези от изкуствени или “модерни” материали,  са определено по-подходящи за баните в съвременен стил, в сравнение с тези от предходните епохи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)