Музикалните инструменти на древния Рим

No Comment 1044 Views

Музиката е част от културата на всяка страна, известна на човечеството.

Древните цивилизации имат собствена музика, която е независима от всяко влияние и обикновено е продължение на тяхната история и традициите. Гърците поставят летвата много високо по отношение на културата и фолклора, но римляните не остават по-назад. Нека да разгледаме музиката в живота на древните римляни.

Въпреки, че Римската империя е могъща, е жалко, че в сравнение с древните гърци, няма много доказателства за историята на музиката й. Възможно обяснение е потискането на езическите музикални инструменти и ритми от християнската религия, когато тя се въвежда официално. Смята се, че римляните не са били толкова изобретателни, колкото гърците, когато става въпрос за музика и музикални инструменти, нито те са представлявали неразделна част от техния живот, култура и образование. Откритите доказателства предполагат няколко инструмента, които римляните са харесали. Независимо от това, музика се използва при военни, граждански и религиозни церемонии, когато те се извършват от държавата или за развлекателни цели.

Прави впечатление факта, че римляните се възхищавали на музиката на други култури, особено на гръцката. Влиянието на етруските, както и на Средноизточните и Африканските региони, когато Римската империя се разширява, за да обхване тези области, също може да се види в древната римска музика. Смята се, че музиката придружава комедии и пантомими. Няма обаче доказателства, че музиката е създадена за епос и поезия, както при гърците. Музиката е използвана във войните, за погребения и по време на обществени събирания и представления. Музикалните състезания се провеждат редовно по време на римското управление, а те също имат голяма аудитория.

Римската туба е дълъг, прав рог с дължина около метър и двадесет сантиметра. Той е направен от бронз и има разглобяем костен накрайник. Този инструмент е заимстван от римляните от етрусите и заема важно място във военните дейности някъде около 500 г. пр. Хр. Римляните използвали тубата, за да сигнализират команди като “заряд”, “отстъпление” и смяна на стража в битки. Тя се съcтои от две тръстикови тръби, които се съединяват при накрайника. Смята се, че има по-малко популярна версия на тубата, която има една тръба. Този инструмент е свързан с митологията. Старият гръцки еквивалент е аулос.

In : Друго

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)