Коледни елхи

No Comment 145 Views

Най-важните атрибути на Коледа и новогодишната нощ са красивите Коледни елхи.

Ето как тези красоти са навлезли в нашия дом. Има предание, че дърветата с клончета иглички пазят къщите и хората, живеещи в тях от зли духове. Хората били убедени, че такива дървета носят изключително добър дух, който може да защити хората и дома от негативно въздействие и черна енергия. За това хората отивали в гората и си избирали красиви Коледни елхи. Отнасяли ги в домовете си и ги украсявали с различни домашни вкуснотии – орехи, ябълки, круши, курабии. Дадените вкуснотии трябва да задоволят добрия дух на тези Коледни елхи, а те от благодарност да защитават дома от всякакви неприятности. Минали години, много от поверията се забравили, но традицията да се украсява елха остава. В наши дни все повече се украсяват елхите с керамични, стъклени и пластмасови играчки, гирлянди, светлини.

Ефектно украсените Коледни елхи внасят уют в нашия дом. Новогодишните играчки можем и сами да си ги направим. За целта трябва да се запасим с търпение и материали. Към украсата трябва да подхождаме с любов. Ако нямаме това търпение да си изработим играчките просто трябва да прескочим до най-близкия магазин или още по-лесно да си ги поръчаме по интернет.

Дизайнерите ни уверяват, че за хармонично възприемане на украсените Коледни елхи трябва да се спазват някои правила. Не трябва да се забравя, че индивидуалния подход винаги води до по-добри резултати. Нека все пак разгледаме някои правила.

Размерът на елхата трябва да е съобразен с параметрите на помещението. Голямото дърво ще изглежда нелепо в малка стая. Ако играчките са малко трябва да си вземем и малко дърво. Не използвайте за украшение истински свещи и бенгалски огън, за да си осигурите безопасен и спокоен празник. Живата елха, както и изкуствената трябва да са далече от отоплителни тела. Дизайнерите ни уверяват, че трябва да ползваме два, три цвята при украсяването на елхата. Това ще ни осигури изисканост. Играчките да се полагат под гирляндите, което им осигурява допълнителен блясък. Разстоянието между играчките да е еднакво. На високата част се поставят по-малките играчки, а по-долу – по-големите. Основата на дървото също трябва да е украсена с памук, изкуствен сняг или друг материал в бяло.

Фантазията на дизайнерите няма граници. Напоследък много модерни са тематичните украси на Коледни елхи. За основа се взема някой предмет, киногерой и дори цял филм. Така например има следните украси в стил Мики и Мини Маус, Хари Потър. Елхи украсени с детски играчки или с еднакви предмети, специално направени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)