Кой матрак да изберем за болен гръб?

No Comment 51 Views

За проблеми с гърба най-доброто решение е да намерите матрак с латексов пълнител. Той ще помогне много за облекчаване на повишеното мускулно напрежение, а и има още една особеност – самият матрак лесно ще се приспособи към индивидуалните характеристики на фигурата ви. Разбира се, той все пак няма чудотворни сили и не може да излекува остеохондрозата ви или хернията на гръбначния стълб, но като цяло ще възпрепятства развитието на патологията.

Ето и още няколко важни препоръки:

  • При болки в гърба твърдият матрак е категорично противопоказан, в този случай залагайте на меки модели.
  • Ако страдате от заболявания, които включват изпъкнали зони в горната част на гръбначния стълб, най-добре е да обмислите покупка на твърд матрак.
  • Ако имате проблеми в гръдната област, ще ви е необходим някой модел със средна твърдост.

Друга важна особеност, която следва да вземете предвид е, че твърдият матрак създава натиск върху определени части на тялото, поради което кръвообращението може да се наруши, а изкривяването на гръбначния стълб да се увеличи. Следователно, матраци с повишена твърдост трябва да бъдат купувани само след одобрението и препоръката на лекар.

Как да изберем ортопедичен матрак?

Ако трябва да потърсите за съвет от лекар-ортопед, то той веднага ще ви препоръча винаги да тествате избраните матраци преди да ги купите. И ако си мислите, че е достатъчно само да легнете за минута върху него, грешите. Необходимо е първо да заемете характерна поза, такава, в която сте свикнали да спите и освен това тестът да продължи поне десетина минути. Едва след това вече ще е ясно дали този матрак ви е удобен или не.

Как да познаем, че сме направили точния избор на матрак

Ето какъв ефект да очаквате от правилния избор:

  • Ако матраците са ортопедични, те осигуряват отлична поддържка на теглото. В този случай гръбначният стълб на легналия в странично положение човек няма да се огъне.

Ако тествате анатомични матраци, то те имат способността да се следват извивките на тялото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)