Кога да смените гумите на автомобила си със зимни

No Comment 32 Views

Със захлаждането навън идва и моментът за смяна на гумите. Въпреки че изглеждат почти еднакви, разликите с летните модели са огромни. Кога е законово регламентираното време за тяхното слагане и защо е наложително използването им? Как да ги разпознавате?

Кога се поставят зимните гуми по закон

В условията на зима и снеговалежи е необходимо шофирането с подходящите “обувки”. Според Закона за движение по пътищата минималната дълбочина на грайфера е 4 мм. Законът регламентира тяхното задължително използване от дата 15 ноември до 1 март. Освен спазването на дълбочината на протектора и вида в закона липсват други изисквания за специфични характеристики. При активно шофиране е препоръчително поставянето на комплект колела за подобряване нивото на безопасност на пътя.

При неспазването на посочените в Закона за движение по пътищата условия се налага административна глоба от пътните служби, чийто размер може да варира.

Защо е важно да шофирате със зимни гуми

Използването на всесезонни и летни модели в сурови условия, с екстремно ниски температури и сняг, не е за предпочитане. Каучукът се втвърдява и при движение се нарушава сцеплението с пътната настилка, увеличава се спирачния път, а контролът на колата значително намалява. При зимните гъвкавостта на каучука се запазва, а специфичният грайфер подобрява сцеплението на автомобила със снега.

Старите шофьори съветват новите зимни гуми да се поставят при трайно задържане на околните температури под 7 °C. Оптималният период за слагане е към края на септември и началото на октомври месец – градусите чувствително падат и е удачният вариант за смяна.

зимни гуми

Кои са особеностите при правилния избор

Добре е да спазвате следните препоръки:

  • за зимата маркировката е на снежинка и планина с три върха – намира се на страничния борд, където са обозначени размерите и други параметри;
  • шарката на протектора е с множество каналчета – позволяват задържане на повече сняг за подобряване на сцеплението;
  • използването на доказаните марки в областта е гарант за дълготрайност, стабилност и безопасност при движение – Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Nokian, Semperit;
  • добрите по-скъпи зимни гуми са по-качествени – внедряването на последните технологии от областта и използването на висококачествена каучукова смес има и своята цена. Това не са напразно хвърлени пари, а е инвестиция в дълготрайната безпроблемна експлоатация, устойчивост и безопасност на пътя.
In : Друго

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)