Как да облекчите болката при подагра

No Comment 27 Views

Основните причини за подагра са злоупотребата с храна и алкохол, съчетани с хипотермия

Комбинацията от тези фактори се случва не само по време на празници, но и целогодишно. Подаграта не идва инцидентно. Това заболяване става факт заради системна злоупотреба с храна, липса на движение, както и поради други причини.

Името на това заболяване се превежда като “крак в капан”. Възможно ли е човек да се възстанови от него?

Гените са виновни

Подаграта е едно от най-честите ставни заболявания. Засяга около 70 мъже и 10 жени от всеки хиляда души. При това заболяване кристалите на пикочната киселина се отлагат в тъканите на тялото (обикновено в ставите). Пикът на заболеваемостта при мъжете е между 40 и 50 години, а при жените след менопаузата. Често заболяването се проявява и в млада възраст, а „подаграта на младите“ протича по-тежко.

Човек обикновено научава за болестта внезапно, когато е “повален” от атака на остър подагрозен артрит – възпаление на ставите поради отделянето на кристали на пикочната киселина. Рискови фактори за подагра са наднорменото тегло и високото кръвно налягане, а основните провокатори са злоупотребата с животински протеини и алкохол, съчетана с честа хипотермия и обездвижване.

Преяждането ли е основната причина за подаграта и дали всеки, който редовно преяжда ще се разболее?

Еднократното преяждане с протеинови храни не води до заболяване, но може да предизвика обостряне на вече съществуващо такова.

Основните причини за подагра са генетични. Те провокират или прекомерно образуване на пикочна киселина, или недоброто ѝ отстраняване от тялото. Въпреки това, дори ако някой от роднините са имали подагра, това не означава, че всички членове на семейството ще я развият. Обратно, заболяването може да се появи при човек, чиито близки не са страдали от него. Дори при някой без наследствено предразположение, развитието на подагра може да бъде предизвикано от приема на определени лекарства. Сред тях са диуретици, често използвани при лечение на хипертония (те повишават производството на пикочна киселина), ацетилсалицилова киселина в малки (сърдечни) дози, както и цитотоксични противотуморни лекарства, които провокират освобождаването на кристали от соли на пикочната киселина в кръвния поток. Това може да причини остро бъбречно заболяване, поради увреждане на бъбречните тубули от кристалите на мононатриевия урат.

Защо подаграта е опасна?

Дори периодичните пристъпи значително намаляват качеството на живот. При някои форми на подагра честотата им се увеличава с времето. Болезненият стадий може да продължи дни, не спира за почивка и се засилва при всяко докосване. Например, пациенти с подагра са изтощени от „болка в леглото“, причинена от контакт със спално бельо. Освен това болката е придружена от висока температура.

Подаграта засяга не само краката, но и коленете, глезените, лактите и ръцете. С течение на времето върху тях се появяват натрупвания на соли на пикочната киселина, които разрушават и обезобразяват хрущяла. В напреднали случаи те се възпаляват и започват да гноят. При хронична форма могат да бъдат засегнати бъбреците, което е възможно да доведе до развитие на бъбречна недостатъчност.

Метаболитните нарушения, които са в основата на подаграта, често са свързани с нарушения във въглехидратния (захарен диабет) и липидния (атеросклероза) метаболизъм. В някои случаи може да се развие едно от сериозните усложнения на атеросклерозата – гангрена.

Има ли ефективно лечение?

За съжаление днес е невъзможно напълно да се излекува подаграта. Има обаче хранителни добавки за симптоматично лечение, които може да нормализират нивата на пикочната киселина. Целта на терапията при подагра е да се сведе до минимум рискът от повтарящи се пристъпи на артрит и по този начин да се предотврати разрушаването на хрущяла.

Хранителната добавка на GREWIA  – ПИКОЛИМОТ ХЕПА + ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА нормализира уринарната функция, като насърчава отстраняването на солите на пикочната киселина и вредните токсини от тялото. И още: подобрява подвижността и гъвкавостта на ставите, намалява необходимостта от употреба на нестероидни противовъзпалителни средства. Редовната употреба на хранителната добавка ПИКОЛИМОТ ХЕПА + ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА ще нормализира нивата на пикочна киселина. Естрактите от червена боровинка, целина, полски хвощ и други имат антихиперурикемичен ефект. Един от положителните ефекти на ПИКОЛИМОТ ХЕПА е корекцията на серумните нива на пикочната киселина и креатинина. Освен това помага за поддържане на киселинно-алкалния баланс, намалявайки риска от камъни в бъбреците.

Един от най-важните компоненти по време на лечението на подагра е диетата. Необходимо е да се сведе до минимум консумацията на храни, които влияят на пуриновия метаболизъм (червено месо, карантия, алкохол) и да се избягват ситуации, които могат да провокират пристъп – дехидратация, нараняване, стрес, резки промени в температурата. Пациентите с подагра винаги трябва да бъдат нащрек.

Следващият критичен период след зимата е пролетта, когато се увеличава и честотата на пристъпите на подагрозен артрит.

Без лечение и строги диетични ограничения човек, страдащ от подагра, може да стане инвалид

Впоследствие острите пристъпи ще се повтарят все по-често, засягайки все по-голям брой стави на краката и ръцете. Така те постепенно започват да се деформират. В допълнение, хроничният излишък на пикочна киселина в кръвта повишава кръвното налягане и нарушава бъбречната функция. Чест спътник на подагра е и уролитиазата.

Може ли да се пие бира при подагра?

За съжаление, това е доста често срещан мит, който няма никакво основание. Напротив, бирата е строго забранена. Всеки алкохол увеличава производството на пикочна киселина и забавя нейното отстраняване от тялото. А в бирата съдържанието на пурин, който участва в този процес, е по-високо, отколкото във виното и другите алкохолни напитки.

Именно повишеното ниво на пикочна киселина в кръвта е причината за подаграта. Заболяването засяга ставите и всъщност това е артрит, но със специфичен механизъм на действие. Натриевият урат, производно на пикочната киселина, кристализира и се отлага на малки частици в ставите, което води до тяхното разрушаване.

В допълнение към ставите, повишеното ниво на пикочна киселина придружава и много патологии на сърдечно-съдовата система.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)