Как да изберем работно яке

No Comment 23 Views

Често служебното облекло е свързвано с гащеризони и костюми, но за осигуряването на нужната защита и безопасност на служителите, в много случаи приложение намират и якетата за работа. Как да направим правилния избор от онлайн магазин е важен въпрос, на който ще бъде даден отговор в тази статия.

Къде се използват работните якета

Най-важната им особеност е поддържането на оптимални условия за здравето и целостта на служителите на наемна работа. Имат способността да предпазват хората от природните влияния и срещаните в някои условия вредни и опасни фактори. В зависимост от защитните свойства, работните якета могат да са: водонепромокаеми, огнезащитни, ветроустойчиви, светлоотразителни.

Всеки от отделните разновидности има своите дизайнерски особености. Светлоотразителните работни якета имат специални елементи от външната им страна, които при осветяване отразяват светлината и хората на пътя стават по-видими през нощта. Всяко от наименованията на видовете подсказва и за предназначението им. Огнезащитните предпазват от огъня и са предназначени за рисковите професии.

Друга важна особеност на дрехите за работа е да са удобни и устойчиви на влиянието на различни околни фактори. Трябва да са безопасни и с нужната дебелина, за получаване на желания комфорт и удобство при максимална производителност на работника.

Какви са отделните видове

На пазара основно са достъпни различни модели мъжки и дамски работни връхни дрехи. Когато е съобразен изборът спрямо пола, защитните облекла се вписват в общия външен вид и служителят става добре разпознаваем. Спрямо сезоните, работните якета могат да зимни и летни. Последните са значително по-тънки и осигуряват повишена хигроскопичност и „дишане“ на кожата. Те са с ниска пропускливост на вода и осигуряват защита дори и в дъжд.

Зимните са ватирани и по-дебели. Ефективно задържат топлината на тялото и предоставят желания комфорт.

Кои са характеристиките на използваните материали

В зависимост от това, дали работните якета са зимни или летни, може да се използва комбинация от различни тъкани. Най-предпочитаните са памукът, полиестерът, найлонът, синтепонът, еластанът. Всеки от тях е с различни особености. Памукът е изолатор и е дълготраен. Полиестерът е по-скъп, но хигиеничен и устойчив на избледняване.

Как да изберем правилните размери

За определянето на размерите е важно да направите някои измервания:

  • определете ръста си от пода до върха на главата;
  • гръдната обиколка в най-изпъкналите части;
  • дължина на ръката от врата до китката.

С получените стойности направете сравнение с показанията на таблицата с размерите от сайта, от който пазарувате. За измерването, използвайте шивашки метър.

In : Мода

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)