Как да изберем зъбни импланти?

No Comment 21 Views

Често се налага поставянето на зъбни импланти, но изключително рядко зъболекарите дават подробна информация на пациентите си относно отделните видове и техните конструкции. Това води до факта, че пациентът осъзнава тяхното качество и удобство, едва след поставянето им. Ето защо, по-долу ще дадем малко повече информация, относно факторите за правилен избор и отделните видове зъбни импланти.

Какво представляват зъбните импланти

Това е елемент, в зависимост от вида, приличащ по скоро на винт, върху който е поставен изкуственият зъб. Той се имплантира върху челюстната кост и на външен вид е трудно да се различи от останалите зъби. Зъбните импланти, обикновено се изработват от титан, тъй като той най-лесно и безпроблемно се възприема от организма. Също така, титанът е изключително плътен и здрав материал, който с лекота може да поеме повишено натоварване при дъвчене на твърда храна или необходимост от отхапване.

Съвременните зъбни импланти в Bulgariadent по-рядко вече се изработват от керамика или циркониев диоксид, които най-добре се доближават до природната белота на емайла. Най-добрите модели днес са направени от чист нелегиран титан, клас 4, който е изключително био съвместим и поносим от организма.

Какви видове се предлагат

По типа на конструкцията си, зъбните импланти биват разглобяеми (двусъставни) и неразглобяеми – едносъставни. Първите са съставени от няколко компонента, които лесно се разглобяват и подменят при необходимост. Те позволяват, върху поставената вече основа да се добави друга протеза.

Вторите са монолитни и не подлежат на конструкция и подмяна на повредените елементи. Те са изключително лесни за поставяне. От световната фондация на имплантолозите признават, че еднокомпонентните модели намаляват риска от развитие на перимплантит, поради липсата на каквито и да е кухини за развитие на различни микроорганизми.

На какво още да обърнем внимание

  • Наличие на пореста повърхност – създава по-благоприятни условия за имплантиране и повишена дълготрайност;
  • При избора е важно още да се обърне внимание на класацията на най-добрите производители. В повечето случаи американските и европейски марки са най-добрите;
  • Формата също е от значение – конусовидната форма на протезата е най-предпочитаната, тъй като позволява по-равномерното разпределение на натоварването.

Препоръчваме Ви протезите да бъдат поставени от зъболекар в специализиран дентален център с добър рейтинг и потребителски отзиви, така че да сте сигурни, че имплантацията ще бъде направена качествено. Препоръчваме Ви също, поддръжката да се извършва от същия стоматолог, който е правил и поставянето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)