Какви са разликите между папиломи и брадавици?

No Comment 124 Views

Здравните проблеми могат да се проявят по различен начин. Някои хора имат лоши зъби, други страдат от чернодробни и стомашни проблеми. Има и козметични проблеми като различни видове акне, черни точки и други. Брадавиците и папиломите заслужават да им се обърне своевременно внимание. Това са доброкачествени образувания върху кожата, които са резултат от действието на вирус. Премахването на папиломите и брадавиците е най-добрият метод за справяне с такива образувания. В наши дни тази услуга се предлага от много голям брой различни медицински центрове.

 

Какви са разликите между брадавици и папиломи?

Брадавиците и папиломите са много сходни помежду си. И двете са прояви на човешкия папиломен вирус, който заразява 70-80% от всички хора. Струва си да знаете основните разлики, както и методите за лечение на тези патологии.

Въпреки общото сходство, има 3 критерия, по които те могат да бъдат разграничени:

Местоположение. Брадавиците са по-чести по ходилата, пръстите, лактите и кожата на лицето. Папиломите са по-често разположени в подмишниците, гениталиите, гърдите, гърба и шията.

Наличие или отсъствие на основа. За папиломите е характерно присъствието на основа – леко стесняване в зоната, прилежаща към повърхността на кожата. Това създава ефект на окачена капка. Брадавиците нямат такава стеснена основа.

Повърхност. Брадавиците имат ясно изразени ръбове и леко грапава повърхност. Папиломата прилича на глава от карфиол – има по-заоблени ръбове и неравна повърхност.

Понякога е трудно дори за специалист да постави точна диагноза. В такива ситуации се използват допълнителни методи за изследване: PCR или биопсия. PCR определя ДНК-то на човешкия папиломен вирус и неговия тип. Всеки тип причинява определени кожни прояви, поради което е възможно да се определи какъв е вида образувание на кожата.

Биопсията е проба от тъкан за изследване под микроскоп. С нея можете да разберете клетъчния състав на образуванието и да разберете, дали имате брадавица или папилом.

 

Papizol е нов продукт на пазара, който идва на помощ в лечението на брадавици и папиломи. Прочетете полезна информация, състав и мнения за Папизол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)