Защо шивачка би успяла в бизнеса?

Comment Off 18 Views

Интересували ли сте се колко от най-богатите хора в света според Forbes имат икономическо образование? Има ли сред тях специалисти по маркетинг, PR, реклама, мениджмънт, предприемачество? Е, колкото и нелогично да звучи – малко са.

Но къде е причината хората, които учат как се прави бизнес да не могат да направят собствен?

Последните няколко дни отдадох на размисли върху този въпрос.Стигнах до извода, че за да направиш солиден, доходен бизнес, трябва да умееш да предложиш уникален продукт на фона на останалите. А за да предложиш нещо различно се изисква креативност, новаторство и най-вече – сръчност в нещо. Все неща, които икономическото образование не предлага.

Защо мислите повечето бизнесмени, които развиват частна инициатива, имат техническо, художествено, IT и т.н. образование? Причината е една – те умеят да създадат продукт чрез своята креативност. Продукт, който е различен, който е преминал през мисловен процес, много труд и работа с ръцете. А какво различно може да създаде един маркетьор, мениджър или рекламист?

Да, те знаят как да издигнат продукта в очите на хората, как да ръководят екипа, който ще го направи, но знаят ли как да създадат продукт?

И така стигнах до извода, че икономическото образование и разбирането на пазара са просто инструменти за задвижване и организация на вече готов бизнес, но не и първопричината за бизнеса.

Ето защо дори една шивачка има по-голям шанс от икономист да развие собствен бизнес. Просто е – тя умее да създава неща, които да продава. Пък рекламата и маркетинга на продукта все ще се скалъпят някак (колкото и нередно да звучи за маркетьорите). И винаги може да наеме човек да свърши тази работа.

Затова – учете занаят, умение или просто бъдете сръчни в ръцете, ако искате някой ден да измислите нещо иновативно, с което да развиете частна инициатива. Е, все пак интересувайте се и от вторичните фактори, без които пък бизнесът ви ще остане „нечут“.