Тези витамини се считат за най-важни за силен имунитет

No Comment 69 Views

Тайната на силния имунитет.

Много хора знаят, че витамините помагат за укрепване на имунитета, но не всеки разбира как това се случва. Имунитетът представлява важна система на тялото, която ни предпазва от различни “вражески агенти”, вируси, бактерии и унищожени клетки.

Понякога силите на имунитета намаляват и след това стават податливи на настинки и грипни заболявания. Това е особено забележимо при малките деца, които започват да кашлят почти без спиране. Често дечицата биват заразявани, посещавайки детска градина или училище, а след това  родителите биват сериозно разтревожени, тъй като детенцето им е болно. Причината за тези настъпили болести често се явява отслабналият имунитет.

В такава ситуация може да са необходими витамини за подобряване на имунитета – имуномодулатори, които укрепват защитата на тялото и могат да коригират ситуацията.

Витамините помагат не само за  подсилване на имунитета, но и за засилената му работа.

Витамин С, например, помага да се премахнат симптомите на настинка чрез укрепване на стените на кръвоносните съдове. Този механизъм допринася и за подобряване на устойчивостта на тялото към настинки.

Витамин А помага за защита на лигавиците и кожата, което ги прави по-малко склонни към проникване на вируси, а витамините от вида B помагат да се подобри функционалното състояние на нервната система и да се направи по-устойчив  организмът на стрес.

В случай на алергични реакции витамините могат да намалят освобождаването на хистамин.

Сулфатните съединения, например: магнезиев сулфат, цинков сулфат или манган, са отговорни за кожни обриви.

Витамините също се използват като профилактика и лечение на респираторно-вирусни заболявания. Те се назначават през есенно-зимния период, когато се увеличава вероятността от заболяване. Ако приемате витамини по време на възстановяване на тялото след настинка, то по този начин ще си помогнете за по-бързото възстановяване.

Можем да обобщим, че витамините са жизнено необходими за човека вещества, оказващи действие върху редица жизнени процеси, като растеж, развитие, обмяна на веществата и физиологичното състояние на организма. Липсата на витамини може да доведе до податливост към вирусни заболявания, и именно поради тази причина Ви съветваме да набавяте на Вас и членовете от Вашето семейство необходимите витамини, хранейки се здравословно и консумирайки много плодове и зеленчуци.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)