Ипотека и смяна на работата – какво тогава?

No Comment 64 Views

Ако кандидатствате за ипотека и смяната на работата ви се извършва едновременно, шансовете за положителен резултат за кредитния процес намаляват. Най-добре е да изчакате с промяната, докато ангажиментът бъде поет или да вземете решение за него много преди да кандидатствате за заем – поне 3–6 месеца предварително, в зависимост от вида на подписания трудов договор.

Ако в началото новият работодател предлага на работника или служителя само работа въз основа на пробен период, всъщност такова лице губи шанса да получи ипотека през това време. Първо трябва да получи подходящ договор – временен или постоянен – ​​и да изчака няколко месеца, докато банката се увери, че подписва договор за заем с клиент със стабилна ситуация на доходи.

Кредит и смяна на работата? Тази ситуация е смущаваща за банката, тъй като тя не знае дали новата заетост на дадено лице ще бъде постоянна и дали ще осигури доход, позволяващ своевременното изплащане на последващи вноски. Следователно се оказва, че не е важен за банката видът на договора, сключен от даден кредитополучател, но и продължителността на службата. Ако има внезапна смяна на работодателя, в повечето случаи това ще блокира възможността за кандидатстване за ипотека в банкова институция.

Смяна на работа преди кандидатстване за ипотека

Ако човек планира да тегли ипотека, смяната на работа не е най-добрата идея. Струва си да изчакате малко с това решение, докато не бъде подписан договорът за заем. Постоянните служители с повече от 3–6 месеца опит или, в случай че печелят доходи от управлението на собствен бизнес, имат най -големи шансове да получат ипотечен кредит.

Ако клиентът реши да смени работата си непосредствено преди подаване на заявлението за ипотека или по време на проверката от банката, той трябва да вземе предвид някои усложнения или дори отказ за предоставяне на ангажимент. Дори ако новият трудов договор е за неопределен период и доходът е много висок, банката ще вземе предвид доходите от последните няколко месеца. С нов трудов договор, заявлението за заем няма да съдържа размера на средната заплата от такъв период, което автоматично ще се отрази неблагоприятно на възможностите на клиента.

Източник: http://creditcheck-24.com/bg/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)