Трябва ли да регистрираш фирма?

No Comment 5 Views

Занимаваш се с някаква дейност и се чудиш трябва ли да регистрираш фирма? Отговорът е абсолютно еднозначен – твърдо да. Времената, когато човек можеше да извършва дейности съвсем спокойно, без да отчита приходите си никъде, много отдавна останаха в миналото. Сега това е подсъдимо.

Ако извършвате някаква дейност, за да сте спокойни и успешни дълго време, задължително трябва да го правите законно. А за да е законна дейността ви, трябва да започнете с регистрация на фирма.

Това важи за абсолютно всички дейности, които може да извършвате като самонаето лице – търговия със стоки, предоставяне на услуги и въобще – всичко, което може да си представите, че е възможно да извършвате и за което да получавате пари.

Може да избереш да регистрираш фирма или да се регистрираш като лице, което упражнява свободна професия. Всичко е въпрос на личен избор и на това какво точно всъщност извършваш.

Друг избор, който ти предстои да направиш, преди да преминеш към същността на нещата, е да вземеш решение кой тип дружество ще е най-доброто решение. Може да направиш регистрация на фирма като ЕТ или като съдружник в дружество (вариантите пак са няколко – еднолично дружество с ограничена отговорност – то е по-познато като ЕООД, може да се ориентирате към дружество с ограничена отговорност – популярно е с абревиатурата си ООД, а другият от най-разпространените варианти е акционерно дружество – отбелязва се като АД и др.).

Но каквото и да изберете – трябва да сте наясно, че изборът ви е добър. Добър е, защото сте регистрирани и можете свободно, без страхове и притеснения да извършвате дейността си. Ако работите в „сивия сектор“, рано или късно ще излезе на бял свят и може да имате сериозни неприятности – от финансови санкции до условна присъда, а ако става дума за по-сериозни приходи е възможно да се стигне и до налагане на ефективна присъда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)