Топ 10 андроид приложения.

No Comment 777 Views

Времето! Най-ценният човешки ресурс, който, за съжаление, повечето хора трудно контролират. Умението да организираш (не само времето си!) е умение, което става все по-определящо и важно за успешната реализация на поставените цели. Тези, които се научат да разпределят задачите си спрямо тяхната важност във времеви диапазони – печелят. Тези, които не могат – чакат ги трудни моменти.

За наша радост, въпреки ограничеността на ресурса „време“, ставаме свидетели на една, бих казал, виртуална революция, в която компютри, ноутбуци, телефони и падове обединяват функции и качества, предоставяйки ни удобството на софтуерните достижения. С тяхна пaомощ получаваме инструменти, които са навсякъде и по всяко време с нас, позволявайки ни да вписваме и организираме ежедневните си задачи с невиждана свобода, лекота и бързина.

Операционната система Android предлага множество решения в тази насока. Препоръчвам Ви моите любими:

 

Evernote – „Remember everything“ e тяхното мото. Накратко програмата представлява виртуална картотека, в която можете да си водите бележки, разделени в различни „тефтери“. Например в тефтер „Училище“, можете да записвате бележки, свързани с разписанието на часовете, домашни, полезни материали, пищови и т.н. Имате възможност да категоризирате бележките, чрез добре познатата функция „тагване“, която улеснява и конкретизира последващо търсене на материал от базата данни. Неудобството от досадното вписване с малките клавиатури на телефоните е преодоляно с функцията „гласови бележки“. И сега – най-страхотното – постоянна синхронизация между Вашето Андроид устройство, лаптопът Ви (благодарение на компютърната програма, свободна за сваляне от сайта им) и виртуалния Ви бележник, достъпен през сайта Evernote.com. Всичко, което Ви е необходимо е наличие на валидна (безплатна) регистрация и достъп до интернет.

Демонстрация: Видео

Springpad – Негов конкурентен и напълно удачен заместител, би мобъл да бъде springpad. Той разполага с абсолютно идентични функции, но основен недостатък е липсата на компютърна програма, която би била удобна, при водене на бележки в offline режим на лаптопа (за разлика от Evernote). Въпреки това, springpad е доста по-приятна визуално, тъй като предлага няколко модификации на външния вид на тефтерите, повече цветове и настроение. Имате възможност за бележки към бележките, бързо добавяне на съдържание от браузъра на телефона Ви, споделяне, снимки и аудио в бележките и още доста привлекателни функции. Също така получавате възможност да рейтвате записките си, да сканирате баркод или да създавате списъци. Налично е и водене на бележник, синхронизиран с андроид устройството Ви от Springpadit.com. Кой от двата варианта ще изберете – въпрос на лични предпочитания и вкус. Моят глас отива за Evernote, поради лични предпочитания.

Демонстрация: Видео

Taskos – Ако искате простота и бързина на записа, Taskos е програмата, която ще допадне на вкуса Ви, предлагайки удобството на to-do списъците във виртуален вариант. Нека отбележим някои от плюсовете, които отличават Taskos. На първо време е удобният User Interface. В горния край на екрана си имате празно поле. Вписвате задачата и натискате плюсчето отдясно. Това е. Дори дете би се справило. След като въведете записа си, имате възможност да отбележите степента на важност – висока, средна или ниска. Можете да добавите аларма, пояснителни думи към задачата, да въведете задачата в избрана от вас категория или да я споделите, чрез функцията „Share“. Предоставя Ви се и widget, с който извеждате списъка на началния си екран, за бърз достъп.

Демонстрация: Видео

Освен организация на времето, необходима на всеки „човек в движение“ е и добра организация на документите. Освен това и качествен PDF четец. Ето и моите предложения за Android потребителите.

 

Picsel Smart Office – Програмата, която чете офис документи. Пиксел офис предлага преглед и редакция на офис документи – .xdoc, .doc, .ppt и т.н. Впечетляващо лесно навигационно меню, лекота и бързина при преглед. Програмата предлага и много интересни и нестандартни функции, като например 3Д текст. Имате възможност за моментна редакция, търсене на дума, бърз достъп до определена страница, чрез уникално флаш меню. Според скромния ми опит с офис програми, тази е най-удобната и бърза, подчертавам бърза, при отварянето на документи. Алтернативи са Documents To Go и ThinkFree Office. Изборът е ваш.

Демонстрация: Видео

RepliGo Reader – Това е програмата, която би улеснила живота Ви многократно, ако в него важна роля играят PDF документите. В началото използвах Adobe Reader и вградения четец на телефона си, но бях разочарован от функционалностите им. Дори не запомняха страницата, до която съм стигнал. Положих усилия и открих една невероятна програма, която спаси живота ми. RepliGo е всичко, което търсех. Програмата разполага с множество полезни и удобни инструменти като Highlight, Notes, Search…в самия документ (по страниците), които доближават максимално четящия до съдържанието. Все едно четете книга, но по-приятно. Едно невероятно решение на разработчиците на RepliGo – хранилка, в която имате систематизирано всичко, което сте подчертали, удебелили и отбелязали като бележки в PDF-а. С един клик и сте на страницата, където се намира дадената бележка. Имате опции за различни видове изглед – обикновен, така както са страниците на самия PDF, или компресиран, моделиращ се спрямо увеличението на буквите, което използвате. Разполагате и с възможност за нощно четене, където буквите стават бели, а фона черен. Това намалява напрежението в очите и концентрира погледа върху буквите, без да затормозява със светещия бял фон. Друго прекрасно преимущество на програмата е елементарното преминаване от страница на страница със скрол меню в дъното, което се скрива и показва при почукване на екрана.

Демонстрация: Видео

А организация на файловете?

Astro File Manager – Това е една от онези програми, за които е уместно английското „must have“. Едва ли има човек, който няма програма за организация на файловете, при положение, че телефон без подобен софтуер е като компютър без „My Computer“. Астро предлага всички функции, присъщи на един файлов органайзър – изрязване, местене, резархивиране, преименуване, изтриване. Освен това функцията Bookmark запаметява най-често използваните папки в телефона за бърз достъп до тях. Имаме множествено селектиране, вградена галерия, thumbnail ревю, лист ревю, подреждане по дата, азбучно, вид, име, размер. Вграден Process Manager следи за програмите, работещи на заден план, позволявайки осъществяване контрол върху тях. И още много, много. Въобще Astro File Manager е оборудвана със всеки един инструмент, за да бъде максимално бързо и удобно оперирането с файловете във Вашия телефон.

Демонстрация: Видео

Dropbox – Как работи Dropbox? Инсталирате си програмката на телефона от Android Market. След това теглите .exe-то от тук и я инсталирате на компютъра си. След инсталацията Ви се появява малка синя иконка на десктопа. Това е Вашата Dropbox папка. Идеята е следната. След като сте си направили регистрация, можете да ползвате навсякъде файловете, намиращи се в тази папка през телефона си и обратното – файловете, които слагате в dropbox папката в телефона, могат да бъдат видяни от компютъра Ви. Единственото, което Ви трябва е интернет. Така файловете, които Ви трябват са навсякъде и по всяко време с вас. Гениално, нали.

Демонстрация: Видео

Подобряване на състоянието:

SetCPU – Внимание! – това не е програма за всеки телефон. Накратко, това е приложение, което подобрява скоростта на телефона Ви. Например, нормалната тактова честота на процесора на моя HTC Hero е 548 MHz. Със SetCPU телефонът ми работи на 710 MHz и е чувствително по-бърз. Но, държа да отбележа, че програмата крие определен риск за телефона Ви. Съществува опасност той да не може да понесе високите честоти и да „забие“. Една малка (голяма!) подробност е и, че телефонът Ви задължително трябва да бъде „руутнат“. На прост език – когато си купувате телефон с Андроид, Вие го купувате без „пълните права“ над софтуера, който задвижва телефона Ви. За да можете да инсталирате програми, които изискват достъп до някои по-специфични функции на телефона, трябва да имате root права. ВНИМАНИЕ! Руутването при всеки телефон (модел) става по различен начин. Ето пример за моя HTC Hero.

Демонстрация: Видео

Забавления:

Vignette – Ако сте любител фотограф и вашият Андроид има прилична камера, то горещо Ви препоръчвам невероятната Vignette. С две думи – дава живот. Факт. Програмката вдъхва живот на вашите снимки, разполагайки с доста голям наръч от готови ефекти, с които бихте могли да манипулирате снимките си веднага след тяхното заснемане или по-късно, когато имате време. Програмата предлага и User Customization, откъдето можете да „доокрасявате“ вече готовите ефекти, или пък да прилагате някои благинки към все още необработените снимки. Имате възможност за различни видове качество на снимката, като Superfine е най-доброто. Можете да изберете папка, в която да запаметявате творенията си или пък да прилагате настройки на камерата, с които всеки професионален фотограф би искал да разполага.

Демонстрация: Видео

Winamp – Да, има го и за Андроид. Един уникален player. Началната страница разполага с няколко бързи бутона – изпълнители, албуми, тракове, плейлисти, история и търсене. Пускайки парче winamp изобразява обложката на албума, както и някои бутони за бърза навигация. Имаме повтаряне на една песен, на всички песни, рандъм и т.н. Много лесно и бързо можем да сортираме песните в плейлист, а оттам и да ги подреждаме. Winamp е плейърът, който ползвам и досега не съм бил разочарован нито за момент.

Демонстрация: Видео

Това бяха моите топ 10 най-полезни и приложими в ежедневието програми за Android. Дано съм бил полезен, тъй като тук наистина има програми, които би било жалко, да се подминат с лека ръка. Съветвам Ви също така да се поразровите из Market-а. Има доста полезни находки. Успех. 🙂

In : Тек

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)