Тефтерчето: 10 съвета за правилна употреба.

No Comment 71 Views

Доста често започнах да забравям важни идеи и задачи, които ми идват на момента. Доста дразнещо е, когато съм имал нещо наум, но не съм имал физическата възможност да го отбележа някъде, за да се подсетя впоследствие. Това постоянно забавя работата ми, отнема ми ценно време и влияе върху качественото изпълнение и организиране на ежедневните задачи. За мен, като ученик и човек, който непрестанно търси вдъхновение, работейки върху извънучебни проекти, е от изключеителна важност бързият и лесен достъп до ежедневните задачи, планове и идеи.

Преди нахвърлях всичко на малки листове хартия, в електронни дневници, в телефона…навсякъде. В търсене на най-добрата алтернатива неусетно допусках неподреденост и хаотичност при записването на информация. Реших да се върна към основите – малкото джобно тефтерче. Така и така минах през доста варианти, защо да не пробвам и този.

С изненада открих, че малкото джобно тефтерче разполага с неизследван от мен огромен потенциал. С простотата и бързината на записа, малкото тефтерче спечели симпатиите ми веднага щом влезе в употреба. Естествено, за мен приоритет е бързият запис, но, ако Вие държите на бавния, но описателен и подреден начин на запаметяване на идеи и задачи, то тефтерчето едва ли ще Ви е от полза (за целта има множество удобни и лесни за употреба софтуерни решения и органайзери).

Тук идеята е следната – всичко се записва на едно място. То е лесно достъпно и достатъчно информативно. Точка.

Нека изброим някои от предмиствата на малкото тефтерче:

 • Бързо и удобно вписване на хрумки.
 • Компактно и стилно.
 • Достъпно по всяко време, навсякъде.
 • Можете да късате странички от него и да ги използвте като подсещащи бележки.
 • Можете да си рисувате в него, бързо да нахвърляте схеми, таблички и т.н.
 • Имате възможност да погледнете нещата „по-отвисоко“.
 • Няма ограничения за вида, дължината или характера на бележките.

Като недостатъци можем да отбележим:

 • Мачка се в джобовете.
 • Винаги трябва да си носите химикал.
 • Нямате възможност да „изтриете“ запис.
 • Идеите са разбъркани и няма голяма гъвкавост при нужда от последваща реконструкция.

Естествено, всичко зависи, пак казвам, от Вашите лични предпочитания и нужди. Списъците с плюсове и минуси могат да бъдат допълвани свободно от всеки. Целта ни обаче е следната – да използваме тефтерчето като метод за пестене на време и усилия. Не точност и правилност на записа, ами просто маркиране, целящо подсещане. Имайки представа за основната функция на джобното тефтерче, ще Ви предложа няколко насоки как да бъдем по-продуктивни при бързия запис.

 1. Записвайте всичко. Задачи, идеи, цели, вицове. Не търсете подреденост на записа, ами се отдайте на течението на мислите и пишете последователно. Това е нужно, за да имате представа за последователността на идеите си, когато ги четете.
 2. Пишете кратко. Така няма да се впускате в излишни подробности, които обременяват същността на записа. Нужни са Ви само опорни думички, насочващи мисълта Ви накъдето е необходимо.
 3. Отбелязвайте датата. ВАЖНО! В началото на бележките за деня вмъкнете датата с големи букви. Това ще спомогне ориентацията, когато търсите информация от предходни дни. В същото време датата играе роля и на разграничител между отделните записи.
 4. Не се притеснявайте да драскате. Не целете перфектно изглеждащ тефтер. Понякога хаосът спомага за раждането на добри идеи. Това отново зависи от личните Ви предпочитания и маниери на писане, но когато нещо не ви харесва – задраскайте го. Не плътно, просто с една черта, защото може пък и да се окаже добра идея впоследствие.
 5. Цветове. Отбелязвайте с цветен маркер най-важните записи от деня. Можете да направите това преди лягане или пък сутринта, отличавайки събития и идеи от предходния ден. Ако не Ви се оцветява – подчертавайте с химикал или молив. Отнема 2 минути.
 6. Обобщение. Правете обобщение на идеите на края на седмицата. Отбележете ги с по една дума. Същото можете да направите и в края на месеца. Обобщавайте само важните идеи – например бизнес хрумки, за по-добър лайфстайл, цели и т.н. Така винаги имате изведено основното за периода на един лист.
 7. Експериментирайте! Това е може би най-важното – не се страхувайте да търсите по-удобни начини на запис. Опитвайте различни техники – описвайте по-обстойно, кратко или с графики. Намерете този подход, който най-добре приляга на начина Ви на работа.
 8. Носете го със себе си. Компактността е прекрасна и отличителна черта на малкото тефтерче. Носете го със себе си и пишете.
 9. Четете го вечер. Преди лягане. Може би ще Ви хрумне още нещо? Или пък ще се наложи да редактирате друго? Може пък да сте забравили да свършите нещо важно за деня! Създайте си навик – 10 минутки преди лягане са напълно достатъчни.
 10. Запазете го. Когато го изпишете го запазете. Дори можете да изведете някои интересни Ваши идеи, писани по страниците, на един голям лист. След това го сложете в кутия, шкаф или библиотека – някъде, където да имате лесен достъп до него.

Като обобщение на казаното дотук, нека запомним, че макар и на пръв поглед голяма бъркотия от идеи, задачи, графики, списъци и т.н., тефтерчето крие в себе си огромен потенциал, който, използван рационално, може да бъде от огромна полза за Вас. Бързина и гъвкавост са качества, нужни на всеки един от нас. Те не са мит или нещо, за което се изискват неистови усилия. Просто въпрос на организация и качествено разпределение на цели, идеи и задачи, както на белия лист, така и в главите ни. Затова Ви призовавам да опитате и да споделите отзивите си с мен. 🙂

Успех.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)