Струва ли си да използваме инверторни климатици?

No Comment 172 Views

Струва ли си да използваме инверторни климатици? Според много експерти, близо половината от разходите за ток, които правим всеки месец, са за охлаждане и отопление на дома. Това обяснява защо хората постоянно търсят начини да смалят тези разходи.

През 1980 година се появяват първите климатици от този вид. Оказва се, че те хабят между 30 и 50 процента по-малко енергия за същия обем работа. Това компенсира една идея по-високата им цена. Затова са и  предпочитани от хората. Как работят те и наистина ли са добра инвестиция?

Как работят днешните инверторни климатици?

Традиционните модели имат две скорости на работа за своя компресор. Включено на максимум и изключено. В резултат на това, често уредът включва и изключва, за да поддържа желаната температура. Промяната не става плавно, а рязко.

Като добавим по-ниска степен на работа, нещата изглеждат по друг начин. За това и тези системи за охлаждане са за предпочитане. Работят по-плавно на различни скорости. След като температурата бъде достигната, компресорът започва да работи доста по-бавно, колкото да не позволи рязка промяна. Работи се ефективно и икономично. Знаете, че постоянното включване и изключване, на който и да е уред, води до по-голям разход на ток. При този тип климатици такова нещо няма.

Това води до по-малко повреди и износване на компонентите, което е равно на доста по-дълъг и безпроблемен живот.

Какви други ползи има от тези климатици?

Освен, че работят в пъти по-добре и по-полезно, инверторните климатици са и доста по-тихи. Няма да бъдете притеснявани от бучене, което понякога може да е изнервящо. Дразнещият шум идва именно от това включване и изключване на компресора и работата му на пълна мощност. Вместо да изключва, вашият климатик ще работи много бавно и тихо.

Един инверторен климатик е много по-прецизен в контрола на температурата. Нормалният климатик изключва, когато стигне дадената точка и включва чак, когато отново стане топло. Тук имате постоянна хлад. Няма го ефектът на влакчето – температурата да скача нагоре и надолу, да се движи неспокойно. Впрочем резките промени на температурата са и вредно за здравето.

Единственият недостатък на тези климатици може да бъде тяхната цена. Трябва обаче да отбележим, че при тяхната работа, вие всеки месец пестите една добра сума пари. Уредът се изплаща сам и след някоя година, ще е безплатен, дори ще сте на печалба.

Определено много умна инвестиция, която носи повече комфорт и по-висока енергийна ефективност. Използването на такива климатици е бъдещето, бъдете в крак с времето и не се мъчете излишно.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)