Плюсове и минуси на заема

No Comment 7 Views

Заемът за кола има важни предимства, които лизингът няма, по-специално:

– по-голяма гъвкавост на банките – ние по принцип имаме свободни ръце по отношение на избора на автомобила, който искаме да купим (малко лизингови компании са готови да финансират покупката на употребяван автомобил);

– по-голяма свобода по отношение на срока на заема;

– възможност за предсрочно погасяване на заема, без да се правят допълнителни разходи;

– възможността за временно спиране на главницата.

Основните недостатъци на финансирането с кредит за кола обаче включват:

– влошаване на кредитоспособността на компанията;

– лихвеният процент зависи от финансовото състояние;

– отнемаща време процедура, която изисква представянето на много документи.

Парично финансиране

Изглежда, че най-лесното решение е да закупите колата със собствени средства. Тогава ние ставаме собственик, освободен от задължения (пропускане на задължението за регистрация на превозното средство, застраховка и т.н.). Разходването на собствени пари и липсата на допълнителни разходи, свързани с инвестиционно финансиране, често се възприема като най-евтината форма на финансиране. Е, нищо не може да бъде по-грешно.

Капиталовото финансиране е много по-скъпо и това се дължи на необходимата норма на възвръщаемост от инвеститорите. Това означава, че собственикът на компанията, когато инвестира собствени средства, трябва да очаква, че те ще бъдат умножени. По този начин е по-добре да се харчат капитали за материални запаси, развитие на дистрибуторската мрежа или по някакъв друг начин, който ще допринесе за увеличаване на мащаба на операциите. Това е нещо, което ще ви позволи да умножите печалбите на компанията.

Също така си струва да се отбележи, че при паричното финансиране съществуват т.нар разходи за пропуснати печалби. Първо, изтичането на пари в брой може да направи невъзможно финансирането на развитието на предприятието.

И второ, финансирането на инвестиции от собствени ресурси ви позволява да постигнете ползи под формата на ефект на данъчния щит (разходи за обслужване на задължения, които намаляват данъка върху доходите) само поради амортизация, което е резултат от признаването на автомобила в активите на компанията.

In : Друго

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)