Паркет в интериора

No Comment 7 Views

Топъл и красив паркет – популярен през първата половина на ХХ век, отново привлече вниманието. И ако имате желание да украсите къщата си с такова покритие, трябва да разберете какви видове се предлагат и как могат да се използват в интериора.

Това е настилка под формата на дървени летви, поставени под формата на геометричен или художествен модел. Средствата за свързване на елементите осигуряват надеждна връзка. По начина на производство тази подова настилка се разделя на няколко вида. Най-старият, но все още се използва е така наречения на парче. Всяка дъска е снабдена с гребен от едната страна и шип от другата. Ламелите са изработени от масивна дървесина. Това покритие е издръжливо, може да се поправи многократно, има голям брой начини за полагане на ламелите на пода.

Масивният паркет е солидна дъска с шип и жлеб. Разликата от парчето е само в големите размери. Трислойният е комбинация от три слоя дървесина от различни видове. Поради определена технология, такъв материал не се влияе от промени в температурата и влажността. Посочените по-долу видове настилки могат да бъдат наречени паркет условно поради използването на не само естествено дърво, но и на изкуствени материали в тяхното производство.

Това са ламинат и декинг. Ламинатът може да бъде твърд и гъвкав. Твърдият се състои от 4 слоя. Най-декоративните могат да имитират паркет. Гъвкавият винил ламинат е направен от квадратни или правоъгълни PVC. Той е най-малко сходен с дървените предложения и значително по-ниски от неговите свойства. Единственото безспорно предимство е ниската цена.

Декинг плоскости са квадратни или правоъгълни фрагменти с мека или твърда опора. Това е твърда настилка от масивно дърво. Използва се за декорация на градински пътеки и терени. Той е лесен за монтиране, има добра дренажна система и приятен външен вид.

Понастоящем има няколко десетки вида дървесина, използвани за производството на паркети. Много по-евтини ще бъдат тези, за които се използва дървесина, растяща в страната ни, като се изключат редките видове. Следователно цената ще се формира не само от трудността на работата, но и от рядкостта на дървения масив.

В интернет ще откриете много предложения за паркет, което ще ви улесни при покупката му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)