Основни гинекологични проблеми

No Comment 472 Views

АГ ехографът е един от най-ефективните способи, създадени в тази област, без помощта на който, откриването и ранното диагностициране на акушерогинекологичните заболявания при жените би било невъзможно.Репродуктивната възраст при всяка жена започва с менструацията, което е белег, че репродуктивния й апарат е започнал да работи  итя вече може да ражда. Процесът е толкова сложен и детерминиран от редица по-малки процеси, които биха могли да причинат определени гинегологични болести. Всяка жена трябва да има минимални или общи познания за видовете заболявания, за които трябва да следи. Най-важните гинекологични проблеми за всяка жена от пубертета до менопаузата е, са свързани с болезнена менструация. Тези проблеми могат да доведат до хаос в редовния цикъл и овулацията ан жената. Предменструалният синдром е дискомфорт, изразяващ се като силна болка, който обикновено е около седмица преди да започне реално кървенето. Други симптоми на този синдром са раздразнителност, задържане на вода, стрес, акне или само пъпки. Когато кървенето започне, синдромът се замества от коремен дискомфорт и болка в областта на различни части от тялото, като корема, кръста, бедрата, дори главоболие. Това състояние е известно като дисменорея. Изследванията сочат, че около 60% от жените изпитват това състояние и важността му произхожда от факта, че това състояние произвежда проблеми за няколко дни през целия им живот. Единственият вариант да се смекчи болката и дискомфорта е чрез болкоуспокояващи или средства на народната медицина като бутилка с гореща вода.

Почти 1/3 от жените страдат от миома. Тя се открива с помощта отново на АГ ехограф, което представлява ултразвуково изследване, при което лекарят разбира каква е точно големината на миомата. Тя представлява наличието на розови бучки в матката, които могат да бъдат между няколко сантиметра до драстични размери. Те не са злокачествени тумори, но могат да повлияят негативно върху способността за възпроизвеждане на жените. Не са доказани кои са точните причини, но се отдават обикновено на хормоничен дисбалнс. Най-често, страдащите от миома не знаят, защото няма характерни симптоми.

Друга аномалия, която се среща нерядко са поликистите. Те представляват яйца, които са във фоликул и яйчниците не съумяват да ги изхвърлят. Ето и най-честите симптоми, пир които трябва да потърсите начин да се изследвате с АГ ехограф:

  • Вагинално кървене и нередовен менструален цикъл.
  • Болка в зоната на вагината и рани.
  • Подуване на корема и болки в таза.
  • Дискомфорт при полов акт.
  • Дълготрайни болки в областта на гърба.
  • Нередовен менструален цикъл.

Тази аномалия експертите отдават на хормоналната активност и по-конкретно на високото ниво на андроген при тези жени. Тук се повишава риска от заболявания като рак и жената не може да забременее. Тук се наблюдават високи нива на инсулин и риск от диабет, проблеми с холестерола и високо кръно налягане. Най-често срещаният симптом е нередовен цикъл или липсата на цикъл. Нарушението поликистозни яйчници има наследствен фактор, но той не е задължителен.

Запомнете, че ако забележите подобни проблеми, своевременно трябва да вземете мерки, като пренебрегването може да доведе до по-тежки проблеми в бъдеще.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)