Мъжките ризи – основни правила

No Comment 66 Views

В днешното забързано ежедневие мнозина мъже са свели до минимум използването на ризата, но тя все пак си остава важна част от гардероба на деловия човек.

По правилото на етикета, за делови срещи се облича риза с дълъг ръкав, като е наложително да бъде съчетана с подходящо сако. В краен случай – с пуловер без ръкави. Правилното съчетание ще подчертае цвета на сакото.

Като пропуснем личните предпочитания, бялата мъжка риза с дълъг ръкав е най-добрият избор за всяка една ситуация. Еднакво успешно може да се сложи под всякакъв модел сако – от деловия костюм, екстравагантно или  ежедневно.

Всяка една риза, обаче има свои изисквания за обличане. Ризата с двоен маншет или, както ги наричат модните експерти, „френски маншети“ се облича при особено тържествени случаи. Моделът на тези ризи не притежава никакви джобове и се слагат под строго официално сако, а когато ситуацията изисква, и под смокинг. Днес на мода са ризите, които имат удължени маншети с различен цвят или плат.

За делова бизнес среща е достатъчно да се спрете на традиционната риза с джоб и маншети с едно копче. Не се изисква ризата да е с бял цвят, достатъчно е да се съобразите с цвета на сакото и да подберете подходящото съчетание.

Избирайки цвета на ризата, трябва да имате предвид не само съчетанието със сакото, но и с жилетката, и с пуловера, бил той с ръкави или без.

Етикетът изисква всеки уважаващ себе си мъж да има в гардероба си няколко ризи, които да могат да го измъкнат от всяка ситуация. Не забравяйте да си набавите и риза с удължени маншети за някой официален случай, пък бил той и единичен. За тази официална риза трябва да си набавите ръкавели.

При покупката на правилната риза в магазина, старайте се да не избирате прекалено дълга риза, тъй като ще ви е трудно да я напъхате в панталона. Ръкавите не трябва да са прекалено дълги или прекалено къси. Оптималната дължина е да се скрива китката на ръката. При обличането на сакото, се допуска показването само на ръбче от маншета.

Източник: http://robotiksistem.net/

 

In : Мода

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)