Музикалният магазин като картина

No Comment 359 Views

musik-shop  Представете си този музикален магазин като художествено произведение. Картина от майстор-художник. Погледнете картината; родила се е от промяната в мисленето на хората, от изобилието и развитието на културната среда – за музика, за изява, за връзка с невидимото, необяснимото. Истинско богатство за едно от сетивата – слухът.

Щом сте тук, значи ви предвожда муза, или древна богиня, която може и иска да накара човека да пее, танцува, свири, да съзерцава. Тя иска да видите образите, свързани с изкуството на звукът, такива каквито си ги представяли нашите предци. Да задавате въпроси: какво е това, онова; как на него се свири; кое за какво се използва.

Тук са събрани всички музикални инструменти на епохата: ударни, клавишни, духови – в различни размери, форми, цветове и украса. С традиция в дизайна и с подпис от галактиката музиканти свирили, и композирали на тях. Гении, откриватели на скрити ноти и тайни послания. Инструменти направили музиката по-сложна, лична, страстна. Малки инструменти от фолклора – украшения за изтънчен вкус. Символичното в картината.

Когато усвоите един инструмент, той може да ви превърне в Орфей, звероукротител, жрец властващ над природата и човешките пороци. Има и часовници, но не такива, които показват часовете и преходността на човешкия живот, а такива, които отмерват такта, танца, темперамента на музиката. Тук няма време за суета.

Съвременният музикален магазин, който вече е само на един клик разстояние, всъщност е обединител на такава идилична представа. Той не е дело само на художник, или писател, а необходимост за развитието, което е винаги въпрос на избор. Музикалният магазин просто го предлага.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)