Коледни подправки в блога

No Comment 34 Views

Страстта ми към кулинарията се разви право – пропорционално на желанието ми да творя вкусотии за хората, които обичам. В такива моменти си давам сметка, че сладкиша, които ухае на ванилия, изпълва пространството с много повече любов, от колкото думите, подредени в картичка. Това е моето послание за тези, които сърцето ми е приютило, за тези които са важни за мен.

Прескачам идейната фаза, тъй като порива да сготвим нещо вкусно идва в мига на желанието да поднесем внимание. Вдъхновение ми дават всички себеподобни живеещи в интернет, под формата на кулинарни блогъри. Дамите, а все по-често и представителите на мъжкия пол, които приемат готварството като творчески процес се множат. Примерите стават все по-разноцветни и все по-красиви. В общия случай, тези блогове са енциклопедия на фууд стилистиката, макро- фотографията и доброто перо. Тези знайни и незнайни момичета умеят не само да готвят. Те могат да пишат, снимат и аранжират. Ако от екрана на компютъра можеше да се разнася ухание, то със сигурност щяха да заразят и Вас с духа на кулинарията.

Следя няколко блога, които ми носят настроение и усещане за приятелска прегръдка. Принципът е прост – щом се намирам в подобно пространство, значи имам интерес към темата. Но от друга страна – техните предложения стават все по-разнообразни и изкушаващи. Неусетно, след първите двайсетина рецепти адаптирани в моята кухня, се превърнах в една от тези експериментиращи с храната жени.

По Коледа канелата и портокаловите корички, направо те шамаросват от монитора. Няма нищо по-зареждащо в това да си пленен от кулинарна страст и да се захванеш с някоя проста рецепта за курабийки. Така постъпих и аз, но се досетих, че за сина ми ще бъде чест да реже звездички с формички и да ги пренася с треперещи ръце към тавата. Истинска Коледна магия! Аз и той в кухнята, приготвяме коледни подаръци. Сложихме ги в кутийки и ги нарекохме за най-близките. Дали усеща моята наслада от мига, не знам, но аз усещам гордостта от това, че съм майка на най-сръчното дете. Значи и аз съм една от тях, от тези кулинарни блогърки, които разпалват искрата и те карат да се чувстваш специален с това, което си сътворил. Какво да кажем, ако сте имали някой малък помощник…

Това, което ми прави впечатление в красивите снимки на торти, сладкиши и печива е желанието на автора да вложи нещо от себе си. Личи си в декора, в сервиза, в начина на поднасяне. Истински виртуози. Повечето хора биха си казали, какво толкова, проста снимка на кекс. И вероятно именно те ще са тези, които ще разтворят пакета на пет минутен микровълнов щолен. Въпросът е в това, кое ни носи наслада. Дори полуфабрикатите могат да бъдат вкусни и красиво поднесени, но единствената разлика с тези от домашната кухня е автентичния вкус на вторите. След приготвянето на стотици рецепти от интернет кътчетата за гурме почитатели, съм сигурна в едно: кексчетата с къпини и шоколад са истинска религия. Аз вярвам в тях и във вкусното посрещане на Коледните празници!

Кристина Сивилова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)