Кислородна терапия – начини на провеждане

No Comment 918 Views

Лечението и профилактиката на разни болести при човека могат да се правят не само с използването на медикаменти. Много болестни състояния могат да се лекуват с помощта на достъпни средства, методите на алтернативната медицина и физиотерапевтични начини на въздействие.

За лечебна цел може да се използва и кислорода – важен биологичен елемент, осигуряващ дишането на всички живи организми на нашата планета.

Това ползване на кислорода се нарича кислородна терапия – в медицината тя е популярен метод за терапевтично въздействие. Тя може да се прилага непосредствено при естествено дишане и при изкуствено дишане.

В лечебните заведения подаването на кислород е централизирано, неговият източник – това е склад (хранилище) с концентриран и течен кислород.

В повечето случаи кислородната терапия се осъществява чрез инхалацията с помощта на канюли. Така също могат да се използват и барокамери – дишането на кислород е под налягане.

Може да се прилага и извънбелодробно. Кислородът може да се вкара в организма на пациента за отстраняване на някои кислородни недостатъци. Понякога се вкарва подкожно за корекция на нарушена дейност на нервната система. В редки случаи кислород се вкарва чрез червата – за отстраняване на глисти.
Кислородната терапия е насочена към пациенти с дихателна недостатъчност (остра или хронична).

Има данни, че използването на кислорода с лечебна цел намира приложение и за справяне с рани,възпалителни процеси и локални хранителни разтройства.

Инхалацията с кислород спомага да се облекчат пристъпите на астма и алергията. Тя се прилага и при пациенти, които се възстановяват след натравяне, например, с въглероден окис. Такива процедури повишават ефективността на терапията на онкологично болните, помага на пациенти със сърдечна недостатъчност.

До неотдавна кислородна терапия се провежда само в лечебните заведения. Благодарение на съвременните кислородни концентратори такива процедури могат вече да се правят и в домашни условия.

В домашни условия най-често се използва кислородна бутилка, снабдена с вентил, дебитомер, овлажнител и кислородна маска със свързваща тръбичка.

Кислорода, използван за инхалация има редица противопоказания. Така, например, ако при пациента има бронхиална плеврална фистула на белите дробове. Такава инхалация не се препоръча и при остри простудни заболявания, епилепсия, кръвотечения и при силна чувствителност към кислорода.

Кислородна терапия често се прави при леки възпаления. Пациенти с такава диагноза могат и сами да си помогнат с методите на народната медицина, но задължително трябва да се консултират с лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)