Как да се изберат вакуум помпи

No Comment 60 Views

Много често при разговор с клиентите се чува, че те имат нужда от вакуум помпи. На въпроса каква конкретно, отговора е просто някаква. Действително в разбиранията на хората е, че това е някакъв агрегат, който при затворен обем създава налягане, което е по-ниско от атмосферното. Всъщност видовете и моделите на вакуум помпите са много. Всеки от тях е разработен за определени цели и при определени условия на експлоатация.

Понякога не е толкова лесно отведнъж да се определи какъв именно агрегат е необходим в дадени конкретни условия, но има редица показатели и изисквания, които помагат да се направи правилен избор без да се влагат излишни средства и да се получи точно това, което е необходимо. Има две основни технически характеристики, които трябва да се знаят при избор на вакуумни помпи – номинална мощност и остатъчно налягане.

Номинална мощност – скоростта, с която се изпомпва газ от ограничен обем. Единица за измерване е куб.м/мин; куб.м./ч; л/мин. Колкото мощността е по-голяма, толкова агрегата е по-голям и тежък. Остатъчното налягане е ограничения вакуум в затворен обем, при който производителността на помпата пада практически до нула, но тя продължава да работи само за поддържане на достигнатия вакуум. Като знаете тези две характеристики, няма да вие е трудно да направите избора и да определите разходите за вакуум помпи.

Атмосферното налягане е налягането на въздушната обвивка върху земната повърхност. Това налягане присъства във всеки изпомпван обект преди да започне работа вакуумния агрегат. С началото на работата на агрегата атмосферното налягане намалява и показателя отива към нула. Пълна нула в земните условия практически не може да се получи, защото това означава в дадения обем да не остане дори една молекула въздух. Трябва да се знае, че колкото по-нисък е показателя на остатъчното налягане, толкова вакуума в обема е по-добър.

Вакуумните помпи имат различни принципи на действие, което определя плюсовете и минусите им при едни или други условия на експлоатация. Приложението им е широко – в различни видове производства: производство на мебели и поставяне на фурнири; опаковка на готови изделия с фолио под вакуум; производството на захар, салами и други, както и за освежаване на съхранявани продукти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)