Как да предпазим личните си финанси при глобална финансова криза

No Comment 14 Views

Заглавието задава претенциозен и глобален въпрос, но когато хората бъдат хванати неподготвени, няма значение в която част на земята се намирате. От последната глобална финансова криза преди около 10 години научихме точно това.

Експертното мнение, що се отнася до най-важната спасителна възможност се крие в семейството.  В смисъла на това, че високата финансова култура и благоразумното изразходване на семейния бюджет, може да предпази обикновените семейства от ударите на глобални финансови кризи.

Добрата финансова култура се изразява в това, в добрите икономически времена, хората да не влизат в дългове, които са над възможностите им; да изплащат редовно кредитите си и да спестяват в институция, която е проверена и проучена предварително.

Друго много добро и практично решение за хората е да умеят отново в добрите икономически времена да разпределят парите си в три направления. Първото е свързано с фонд за спешни ситуации; второто е свързано с пенсионния фонд; третото направление е средносрочно – тоест спестявания на средства за начина на живот.

Когато имате някакви финансови затруднения, избягвате да се хвърляте на сериозни плащания. Например можете да се лишите от някои  ваши привилегии, за да може да спестите пари от неща, които могат да ви излязат на по-добра цена.

Не се хващайте на мантрата, „Криза е, няма пари”, дори да е така, вие не трябва да губите предприемаческия си дух. Достатъчно е да запазите младия си и борбен дух, и да сте гъвкав за възможностите на пазара.

Направете си справка, какво се случи с вас, ваши близки и приятели след голямата финансова криза  преди десетилетие. След като си направите изводите и предвидите къде може да сте най-уязвими, можете да се погрижите да ограничите бъдещи щети от която и да е финансова криза.

Източник: provident-bg.com

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)