Как да попълните заявление за заем?

No Comment 6 Views

Вече знаете каква информация определено трябва да подготвите, за да попълните заявлението за кредит, за да може банката да провери вашата кредитоспособност. Какво друго е важно при попълване на заявление за заем онлайн или в банка?

На първо място, не трябва да бързате да попълвате заявлението си за кредит. Особено когато кандидатствате за заем срещу голяма сума. Посочете само вярна информация, защото ако искате да скриете например просрочени задължения при плащане на сметки или да надцените месечните си доходи, банката ще я провери много бързо. В резултат на това той ще откаже да ви отпусне заем и може да имате проблеми със закона, тъй като това може да се възприеме като опит за получаване на средства.

Кредитната история в BIK и необходимите приложения към заявлението определят отпускането на заема. Доклад от базата данни на BIK ще помогне на банката да прецени дали сте надежден клиент. И документ, потвърждаващ получаването на възнаграждение (напр. Извлечение по сметката), ще потвърди, че ще имате достатъчно, за да изплатите заема.

Също така трябва да знаете, че напълно чистата история в BIK не помага за получаването на пари в заем или ипотека. Банката просто не знае дали ще платите задължението навреме. Например, ако вземете телевизора си на вноски и го изплащате редовно, на това основание банката може да приеме, че също няма да имате проблеми с изплащането на кредита. При липса на кредитна история той практически не знае нищо за вас. Но отрицателните записи в BIK ще бъдат основата за отказ за отпускане на заем.

Какво трябва да прикачите към заявлението за заем?

Приложените документи ще бъдат основата за проверка на информацията, която предоставяте в заявлението за заем. Техният вид зависи от формата на вашата работа и банковите процедури. Когато вашият източник на доходи е трудов договор и кандидатствате за паричен заем, най-често е достатъчно банково извлечение за последните 3 месеца, което ще посочи размера на месечната заплата.

Може да бъдете помолени за по-подробни сертификати в случай на управление на собствен бизнес, работа по мандатен договор или за конкретна задача или получаване на пенсия. Също така трябва да знаете, че в случай на съмнения относно размера на вашите доходи, банката винаги може да поиска от вас да предоставите удостоверение от вашия работодател. Ако се интересувате от ипотека, потърсете най-добрата оферта, преди да продължите да събирате необходимите документи. Поради промените, причинени от пандемията, банките трябваше да адаптират своите продукти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)