Използване на сребърните монети

No Comment 38 Views

Има различни ритуали, в които се използват сребърни монети. Например, те се посипват по пода при влизане в ново жилище. Счита се, че те ще донесат благополучие, здраве и богатство на обитателите.

Търсят се такива монети и за Великден. Ценностите се хвърлят във водата, с която после хората се мият. Ритуалът, съгласно народните предания, трябва да приключи до първите лъчи на Слънцето.

Моряците вярват, че тези монети им носят успех в плаването, пазят ги от болести и корабокрушения. Поверието е живо и до днес.

Монетите се крият под кила или мачтата на кораба. Документиран факт са намерените 33 монети от сребро под предната мачта на крайцера „Нови Орлеан”. Това е американски кораб от Втората световна война. Действително корабът е оцелял в битката, получавайки 16 бойни звезди.

Монетното сребро няма определен стандарт. Най-разпространеното е със състав 90 % съдържание на ценния метал.

Съвременното сребро за монети е с висока проба. Колекционерите желаят да се снабдят с монети на 100 % сребърни.

Номизматиката е увлекателно занимание, което позволява на човека не само да се занимава със събраните монети, но и предоставя на колекционерите възможността да се запознаят с историята на развитие на различните периоди и държави. Не трябва да се забравя, че това е източник и на средства.

Колекционирането на сребърни монети се ползва с голяма популярност. Уникалните копия на монети са много търсени. Запалените колекционери са готови да заплатят висока цена за желания екземпляр.

Възможно е това да е свързано с факта, че инвестицията в сребро е изгодна и по-достъпна, отколкото златото. Освен това сребърните монети, за разлика от медните и бронзовите, са по-малко податливи на вредни въздействия и не се поддават на корозия.

Всеки колекционер трябва да е готов за това, че всички сребърни монети, копия или оригинал не могат да са евтини.

Сребърните монети могат да се съхраняват у дома. Между другото, те се съхраняват по-лесно от кюлчетата, но трябва да се знае, че стойността им може да се намали до два пъти при нанесени драскотини.

Закупуването на монети от сребро е изгодно само за дълъг срок. За да се продадат монетите изгодно и да не изгубите част от вложенията си, следва да изчакате няколко години, така че те съществено да добавят към цената си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)