Избор и поднасяне на пресни и замразени морски дарове в ресторант

No Comment 7 Views

Рибата и мидите съдържат висококачествени протеини и още полезни  основни хранителни вещества. Те са важна част от здравословната диета. Всъщност, добре балансираната диета, която включва разнообразие от риба и миди, може да допринесе за здравето на сърцето и да помогне за правилния растеж и развитие на децата.

Както с всеки вид храна, важно е да се борави с морските дарове безопасно, за да се намали рискът от заболявания, пренасяни с храна, често наричани „хранително отравяне“. Имайки предвид това, всички шеф-готвачи в ресторанти Варна се съобразяват с правилата.

Купуват само риба, която е била в хладилник или съхранявана с пресен лед, разнесен на дебело. Тъй като цветът на рибата може да бъде повлиян от няколко фактора, включително хранене, околна среда, третиране с оцветител, като въглероден окис или други процеси на опаковане, самият цвят не е индикатор за свежест. Следните съвети могат да помогнат при покупка:

 

  • Рибата трябва да има свежа и мека миризма, а не рибена, кисела или подобна на амоняк.
  • Очите на риба трябва да са бистри и блестящи.
  • Цялата риба трябва да има твърда плът и червени хриле без миризма. Пресните филета трябва да са твърди и с червени кръвни линии или червено месо, ако е прясна риба тон. Месото трябва да пружинира при натискане.
  • Филетата от риба не трябва да променят цвета, да потъмняват или изсъхват около краищата.
  • Месото от скариди и омари трябва да е чисто, с цвят на перла и малко или никаква миризма.
  • Някои от охладените морски дарове могат да имат на опаковката си индикатори за време / температура, които показват дали продуктът е съхраняван при подходяща температура. Винаги се проверяват индикаторите, когато те присъстват, и се купуват само морски дарове, ако индикаторът показва, че продуктът е безопасен за ядене.
  • Прясната риба и рибните филета, продавани като „Замразени“, може да нямат всички характеристики на прясната риба (например, светли очи, твърда плът, червени хриле или кръвни линии), но все пак трябва да миришат на свежо, а не на риба, кисело или гранясало.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)