За какво да внимавате при вземане на заем

No Comment 11 Views

Прочетете внимателно предложението за заем

Независимо дали става въпрос за получаване на ипотечен или потребителски кредит, финансовата институция ще Ви изпрати предварителна оферта за кредит, описваща характеристиките и условията на кредита. Срокът на валидност на предишната оферта, преди да бъде подписана, е 15 дни за потребителски заем и 30 дни за ипотечен кредит. И имате 14-дневен срок за теглене за потребителски заем или 10-дневен срок за теглене за ипотечен заем. Не забравяйте да използвате добре този период, за да помислите как да контролирате бъдещите си ангажименти.

Сравнете офертите

Когато сравнявате различните оферти, които са ви направени, вземете предвид всички елементи. Направете сравнения от предложения ГПР (годишен процент). Задължително във всички оферти и документи за заем, както и в рекламата, ви позволява да имате преглед на общите разходи за вашето финансиране и да го сравнявате с конкурентни кредитни оферти. Интересувайте се и от другите критерии за подбор, като застраховката, гаранциите, поети от звеното, условията за предсрочно погасяване, описани в договора за заем и т.н.

Лимитите на заема се определят от всеки кредитор, а размерът на личния ви кредитен лимит зависи от кредитоспособността ви, когато търсите каква заплата ви е необходима за заем от 50 000 лв. Помислете какви са вашите нужди. Ако теглите заем за нещо, което просто ви прави щастливи, например ваканция, препоръчваме ви да помислите за постигане на целта си чрез бърз достъп до заем от небанкова финансова институция или овърдрафт. Въпреки това, ако възникнат неочаквани дългове или разходи, личен заем може да бъде във ваш интерес.

Избягвайте ангажимент, който е твърде труден за изпълнение

Преди да вземете заем, уверете се, че не се ангажирате с нещо твърде трудно. Например, за да закупите апартамент, можете да се запитате каква заплата трябва да имате за заем от 40 000 лева. Можете да намерите отговора на този въпрос, като извършите кредитни симулации на уебсайтовете на различни финансови институции.

Източник: speshenkredit.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)