Защо има стрии по кожата

No Comment 55 Views

Крехката жена е заобиколена от много врагове – бръчки, излишни килограми, целулит и, разбира се, стрии. Тези грозни ивици по бедра, корем и гърди развалят настроението на всяка жена. Защо се появяват стрии по кожата, от къде се вземат? Те възникват поради механични повреди, когато кожата е прекомерно опъната. Тялото отбелязва тези разкъсвания на съединителната тъкан точно като белези и ето ви грозните ивици.

Младата съединителна тъкан е пронизана с кръвоносни капиляри, за това ивиците по кожата имат наситен розов, а дори и лилав цвят. После съединителната тъкан старее, губи водата, а с това и еластичността си, капилярите отмират. По тази причина и ивиците бледнеят. (Ако имате загар по тялото, то тези ивици остават бледи, защото в съединителната тъкан няма пигмент).

Най-разпространената причина за поява на стрии е рязкото изменение обема на тялото. Ето защо от тази напаст най-често страдат бременните жени. Бързото отслабване също води до тяхната поява. Диетолозите са установили, че тези грозни ивици няма да се появят, ако на месец губите около 2% от теглото си.

Важна роля играе и генетичният фактор. Склонността за образуване на ивици по кожата се предава по наследство. Ако вашата баба или майка са страдали от тези мръсни ивици, то и вие няма да се разминете. Много зависи и от възрастта. Колкото и да е странно, но голям риск от образуване на ивици по кожата има между 15 – 25 години, защото младата кожа расте по-бавно, не спазва растежа на тялото. В зряла възраст стрии почти не се получават, кожата се разтяга, образуват се дълбоки бръчки. Севернячките са повече разположени към образуване на ивици по кожата в сравнение с жените на юг, поради това, че тяхната кожа е много тънка. От всичко това следва, че няма как да се разминем с тези ивици.

За да не се допуска образуване на стрии специалистите съветват да се приемат повече белтъчини. Те са главен строителен материал за кожата, отговарят за нейното обновяване, здравословно състояние и еластичност. С една дума решението е в профилактиката, а не в лечението. Най-важното е кожата да се овлажнява и стимулира за образуване на колаген. Колкото по-добре е овлажнена кожата, толкова нейната еластичност е по-добра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)