Домоуправител – съвестна и педантична личност

No Comment 25 Views

Да бъде човек домоуправител се оказва съвсем не лека, а и изобщо не доходоносна задача. Понякога, има хора, които сами желаят да изпълняват функцията на домоуправител, без например да им е наложено това, като решение от общото събрание на сградата, в която живеят, както е според закона.

Тези хора обикновено търсят изява в някаква сфера, тъй като в тази, в която работят, вероятно не получават особено внимание, от което очевидно се нуждаят. Идеалното място за реализирането на тази тяхна амбиция се оказва накрая сградата, която самите те обитават. Този тип домоуправител обикновено са съвестни и педантични личности, които следят особено стриктно всичките си задължения относно поддръжката на сградата.

Редовно проверяват дали осветлението е наред, дали няма случайно някакви изгорели крушки, и ако има такива мигновено ги подменят с нови, като направените разходи слагат в общата сума на обитателите на сградата, която се събира веднъж на шест месеца. Следят дали няма счупени дограми, особено ако те са от старото поколение дървени дограми.

След всяко природно бедствие проверяват от вън, но и от вътре, какво е състоянието на покрива и в частност дали керемидите са наред. Също така, наглежда за оградата пред жилището, дали трябва да се поправя, дали има нужда да се боядисва, като същото важи и за интериора на входа на сградата. Друго нещо, което е в силата на неговите функции, е да събира пари за сметки от съкооператорите си, които после плаща, а на събранията прави отчет, като предава и касови бележки за направените разходи, както и попълва необходимите данни в домовата книга.

Въпросният домоуправител може да предприеме и събиране на оферти от различни фирми, които биха могли да извършат ремонти или бояджийски дейности в интериора на сградата, когато това наистина се налага. В случай, че за всичко това има несъгласие от страна на даден съсед, въпросният случай би могъл да бъде решен в съда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)