Да си поговорим за катарактата

No Comment 31 Views

Не всички заболявания на очите са лечими. Катарактата, за щастие, се лекува доста успешно. Това заболяване, известно и с името Старческо перде“ представлява своеобразно потъмняване на прозрачната леща на окото. Хората, страдащи от катаракта се оплакват от силно замъглено зрение. За да се възстанови напълно доброто зрение на пациента, е важно лечението да се проведе навреме. Прави се операция за имплантиране на вътреочни лещи. Тя е съвсем лека и приключва в рамките на 15 минути.

Както подсказва името, катарактата е заболяване на възрастните хора. Рядко се констатира при по-млади пациенти като основната причина е стресът и лечението със специфични медикаменти.

Характерно за катарактата е, че се развива бавно и в началото дори няма никакви признаци за появата й. Болните споделят, че загубата на зрението е станала постепенно до пълно възпрепятстване на ежедневните им дейности. Затова е препоръчително още при първите признаци на дискомфорт да потърсите лекарска помощ. Не се залъгвайте, че по-силен диоптър на очилата или по-добре осветеното помещение ще ви помогнат. Единственият начин да се избавите от старческото перде е да си направите операция. Лещата, която се поставя, няма да бъде отхвърлена от организма. Операцията е лека и напълно безопасна и се препоръчва още при установяване на 30% загуба на зрението.

Пациентът може да избере лещата, която да му бъде поставена при операцията. Те са 4 вида:

–              За коригиране на зрението на една дистанция

–              За коригиране на зрението за много дистанции

–              За коригиране на астигматизъм

–              За коригиране на повече дистанции и астигматизъм

Според проучванията, хората, които се хранят с повече цветни плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести храни, много по-рядко боледуват от катаракта. Витамините  А, С и Е, лутеин и зеаксантин могат да забавят развитието на заболяването за значително по-дълъг период.

Каквито и промени в зрението си да забележите, посетете офталмолог. Консултацията със специалист може да предотврати фаталните последици от повечето очни заболявания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)