Гаранция за заем – всичко, което трябва да знаете

No Comment 9 Views

  Приятел ви поиска гаранция за заем. Той увери, че това е само формалност, защото редовно ще изплаща дълга и се нуждае от допълнителни пари, за да завърши апартамента. Какво трябва да направите в тази ситуация? Преди всичко не взимайте решения в крак с момента. Гаранцията за заем е сериозно задължение, което влияе върху вашата кредитоспособност. Проверете какви права има поръчителят и какво се случва, когато вашият приятел спре да плаща вноски навреме.

Какво е гаранция за заем?

Какво е гаранция за заем? Гаранцията за заем е вид обезпечение за изплащане на заем. Правните въпроси на поръчителството са регламентирани от разпоредбите, по-специално Гражданския кодекс. От това следва, че като поръчител вие отговаряте за плащането на дълга в същата степен като кредитополучателя. Освен това, преди да отпусне такъв заем, банката ще провери вашата кредитоспособност и кредитоспособност толкова задълбочено, колкото и способността на основния кредитополучател, независимо дали сте решили да гарантирате ипотека, пари в брой или заем за кола.. Така че, ако дадете заем на някого и човекът, който го е взел, спре да плаща задължението си, банката има право да поиска връщане на заема от вас.

Гаранция на кредита и кредитоспособност

  Гаранцията за заем намалява ли кредитоспособността? Фактът, че гарантирате нечий заем, ще бъде отбелязан в Бюрото за кредитна информация. В резултат на това кредитоспособността ви ще спадне, тъй като това задължение ще бъде добавено към пула на текущите ви дългове. В очите на банка или друга финансова институция вие като местно лице можете да носите отговорност за изплащане на дълг по всяко време. Това се случва дори когато гарантираният заем се изплаща в срок.

Гаранцията значително намалява вашата кредитоспособност, така че ако планирате да теглите заем или заем сами, трябва добре да помислите дали няма да ви е трудно да гарантирате нечия отговорност.

Гаранция за кредит – как да го анулирам?

Може ли гаранцията по кредита да бъде изтеглена? За съжаление отговорът в повечето случаи е отрицателен. Съгласието трябва да бъде оттеглено от кредитополучателя и по-важното от банката. Това обаче не е изгодно решение за него, тъй като губи допълнителната си гаранция. За щастие не е съвсем невъзможно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)