Възпалителни заболявания – кониюнктивити. Какво трябва да знаем

No Comment 85 Views

Вирусен кератоконюнктивит може да се предаде и от някой контактни изследвания в очен кабинет. Следователно добро почистване и дезинфекция на работното място след такива пациенти са задължителни. Вирусни конюнктивити – силно заразни!

Трахома – се нарича хламиден конюнктивит, характерен за страните с топъл климат. Причинен от хламидия трахоматис, която се развива в епитела на конюнктивата. Най-често засегнати хора – с ника хигиена и жизнен стандарт.

Заболяването е водеща причина за слепота. Притича като хронична инфекция в няколко стадия. Първоначално се образуват фоликули в горният форникс, следва хиперплазия на тарза, образуване на рогочни филтрати, лимбални фоликули, навлизане на съдове от конюнктивита във роговицата- формира се панус.

Крайните статии- се образуват ръпци, който деформират клепачите.

Леченито на трафомата включва локални и системни антибиотици. Усложненията се лекуват оперативно.

Острите неинфекциозни конюнктивити се предизвикват от външни дразнители ( прах, вятър, студ, дим, УВ светлина) или не достатъчна слъзна секреция ( сухо око).

Има усещане за чуждо тяло, сълзене и различно по степен зачервяване. Не представляват заплаха за зрението. Лечение – премахване на дразнителя и облекчаване на симптомите.

Алергични конюнктивити– характерни са сърбеж, отток на клепачите и конюнктивата.

Анамнеза за алергия или атопия. Често за сезонни. Тяхна разновидност е пролетният катар или вернален конюнктивит. Засягат се деца и юноши, по-често момчета в пубертета.

Клиничено верналният конюнктивит протича с наличие на жилав белезникав секрет, силен сърбеж и светлобязън. Върху клепачната конюнктива се образуват гигантски разразствания- папили, които и придават вид на паваж. Когато е засегнат лимбът, по него се наблюдават жълтеникави струпвания, заболяването се повлиява от кортикостероиди във остра фаза, а между пристъпите от стабилизатори на мастоцитите. При голяма пролиферация на папили по клепчната конюнктива се препоръчва криотерапия.

 

Лечение – комбинация от вазоконструктори и антихистамини, стаблизиращи мастоцитите медикаменти – натриев кромогликат. Студени компреси.

Източник: Ромски информационен център

 

In : Друго

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)