Бяла лястовица зарадва Болярово

No Comment 6 Views

Местните се молят на бялата лястовица като на икона

Бяла лястовица зарадва жителите на град Болярово. Според поверията птицата носи късмет на хората и ги пази от злото. Ако болен я види, може да се излекува, дори и да страда от тежка болест. На здравите пък птичката щяло да донесе щастие и късмет – гласи поверието.

Затова болни и загубили надежда хора разпитват по интернет форумите как да стигнат до Болярово, за да зърнат новопоявилата се бяла лястовица. „Имам болки в кръста и от никакви доктори не минават. Може пък птичката да ми помогне” – пише потребителка с име Гена от Пловдив.

В село Крайново, където бялата лястовица долетяла за пръв път, цари щастлива суматоха. Птичето, превърнало се в символ на надеждата, било забелязано първо от граничен полицай. Той толкова се зарадвал, че изтичал да сподели добрата вест с кметицата. Тя също изпаднала във възторг, като чула за доброто знамение. Мълвата са крилатата гостенка се разнесла мълниеносно из селото. Според легендата бяла лястовица се появява веднъж на сто години и който успее да я зърне, е истински благословен.
През 2010 година такава птица се появи в стралджанското село Иричеково. Местни жители на по 80-90 години тогава разказваха, че това им се случва за пръв път.

Източник: https://grada.bg/%D0%BD%D0%B4%D0%BA-%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0/

In : Друго

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)