Бяла лястовица зарадва Болярово

No Comment 17 Views

Местните се молят на бялата лястовица като на икона

Бяла лястовица зарадва жителите на град Болярово. Според поверията птицата носи късмет на хората и ги пази от злото. Ако болен я види, може да се излекува, дори и да страда от тежка болест. На здравите пък птичката щяло да донесе щастие и късмет – гласи поверието.

Затова болни и загубили надежда хора разпитват по интернет форумите как да стигнат до Болярово, за да зърнат новопоявилата се бяла лястовица. „Имам болки в кръста и от никакви доктори не минават. Може пък птичката да ми помогне” – пише потребителка с име Гена от Пловдив.

В село Крайново, където бялата лястовица долетяла за пръв път, цари щастлива суматоха. Птичето, превърнало се в символ на надеждата, било забелязано първо от граничен полицай. Той толкова се зарадвал, че изтичал да сподели добрата вест с кметицата. Тя също изпаднала във възторг, като чула за доброто знамение. Мълвата са крилатата гостенка се разнесла мълниеносно из селото. Според легендата бяла лястовица се появява веднъж на сто години и който успее да я зърне, е истински благословен.
През 2010 година такава птица се появи в стралджанското село Иричеково. Местни жители на по 80-90 години тогава разказваха, че това им се случва за пръв път.

Източник: https://grada.bg/%D0%BD%D0%B4%D0%BA-%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0/

In : Друго

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)