Безопасното прибиране у дома

No Comment 20 Views

Планирайте предварително и избягвайте риска

Ако сте консумирали алкохол след една нощ навън, опитвайки се да карате колата си или да се возите до дома, ще изложите на опасност вас и другите участници в движението. Алкохолът и другите лекарства (незаконни, предписани и без рецепта) могат да забавят рефлексите ви, да намалят координацията и да повишат желанието ви да поемате риск, което по-вероятно ще доведе до катастрофа.

Повече от една трета от всички катастрофи с фатален резултат се случват между 21:00 и 3:00 часа в четвъртък, петък и събота вечер. В този 18-часов период, шансовете ви да направите катастрофа, причинена от алкохола, са много по-високи, отколкото по всяко друго време през седмицата.

Направете план Б

За вашата собствена безопасност и благополучието на другите, имайте План Б, за  да се приберете у дома. Ако планирате голяма вечер, решете предварително:

 

  • Оставете колата у дома, когато излизате
  • Използвайте обществен транспорт: всяка компания за градски транспорт има свой уебсайт с информация за разписанието
  • Вземете такси
  • Пътувайте с някой, който не е пил
  • Останете в къщата на приятел
  • Кажете на приятел или нека някой да знае, че сте пили и не се чувствате достатъчно добре, за да шофирате
  • Използвайте услугата Drink and drive
  • Приберете се пеша до вкъщи, но внимавайте много, тъй като ще бъдете уязвими пешеходци

Следващият ден

Вашето тяло се нуждае от време, за да изкара алкохола от организма. Кафето, преяждането или студените душове няма да намалят съдържанието на алкохол в кръвта.

Ако сте пили много, добре е да не шофирате и през следващия ден. Малките количества алкохол напускат тялото ви в урината, потта и дишането, черният дроб разгражда по-голямата част от алкохола. Здравият черен дроб разгражда по-малко от едно стандартно питие на час. Ако черният ви дроб е повреден, това отнема още по-дълго време. Единственото нещо, което ще ви отрезви, е времето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)